Начало

Новини

Грипна епидемия в цялата страна!


Дата: 2020-03-05 16:50


 Обявиха грипна епидемия в цялата страна. Тя започва от 6-ти март и ще продължи до 11-ти март, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Заповедта за нея е подписана от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Преустановят се учебните занятия в училищата, детските и женските медицински консултации, профилактичните прегледи и имунизации, както и провеждането на планови операции и свижданията във всички лечебни заведения. Препоръчва се да бъдат преустановени както учебните занятия в университетите, така и масовите мероприятия.

Към момента детските градини остават отворени, но медицинските сестри ще наблюдават дали децата не кихат и кашлят още сутринта на входа. Засилват се и мерките за дезинфектиране на помещенията. По преценка на родителите и семействата, малчуганите може да не посещават детска градина в периода до 11 март.

На регионалните здравни инспекции е възложено да уведомят областните управители, кметовете на общини и лечебните заведения в съответната административна област за въведените противоепидемични мерки. За създаването на необходимата организация по преустановяване на учебните занятия трябва да бъдат уведомени и регионалните управления на образованието.

От 10 години за първи път наблюдаваме толкова скоростно развитие на втора вълна от грип Б. За последната седмица в Националната референта лаборатория на центъра са доказаха 12 пъти повече случаи от грип Б, отколкото от тип А. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни и паразитни заболявания и национален консултант по микробиология. За нашата страна е характерно, че различните области имат различна характеристика на грипните щамове, това се дължи на факта, че се намираме на граници и пътникопотокът при нас е много интензивен, поясни проф. Кантарджиев.

Националният консултант обясни, че в момента от грип Б боледуват най-много децата до 14-годишна възраст и младите в трудоспособна възраст.

 Проф. Кантарджиев призова хората да вземат мерки за грипа, миене на ръце, ползване на маски и избягване на контакт с болни хора. Той увери, че към момента грип Б не дава по-различни усложнения и клиничната картина не се различава от нормалния, доминиращ през годината грип А.

Автор: "БАЗП"  Източник: monitor.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3517

Партньори