Начало

Новини

И сестрите с кабинети за инжекции, превръзки, мерене на кръвно


Дата: 2020-02-28 18:40


 Акушерки, медицински сестри и лекарски асистенти да могат да разкриват свои кабинети или групови практики, в които да извършват самостоятелно медицински и здравни грижи. Тази промяна в Закона за лечебните заведения одобриха вчера депутатите на първо четене.

В кабинетите си здравните работници ще могат да поставят инжекции, да обработват рани, да мерят кръвно, както и да извършват дейности по промоция на здравето, превенция и профилактика на болестите. Досега те не можеха да имат свои кабинети, а трябваше да работят заедно с лекар.

Така ще бъде привлечен интересът на млади хора да практикуват като медицински сестри или акушерки и ще се разтоварят болниците, гласят мотивите на здравното министерство и правителството.

„В този закон единствено предложението акушерките, медицинските сестри и лекарските асистенти да имат право на самостоятелна практика има някакъв резон. Това ще замести и джипитата във времето, в което не приемат“, коментира от трибуната депутатът от ВМРО Калин Поповски.

В закона трябва да бъде разписано точно какви процедури могат да извършват тези лица, за да бъдем спокойни, че няма да има фалове по отношение на здравето на пациентите, предложи пък Валентина Найденова от БСП.

 „В момента действа наредба номер 1 на Министерството на здравеопазването от 2018 г., където са описани дейностите, които могат да извършват акушерките и медицинските сестри самостоятелно и под ръководството на лекар. Тогава просто не е било разписано за професията лекарски специалист, но не пречи сега да бъде поправено“, обясни й Румен Генов от ГЕРБ.

Депутатите одобриха и съотношението между заплатите на лекарите и сестрите да е 1,6:1. То е разписано отново в промяна в закона, която препраща към този за здравното осигуряване.

Правилата за разпределението на заплатите в болниците бяха одобрени с Националния рамков договор и според тях поне 50% от приходите на болниците ще отиват за възнаграждения, от които най-малко 80 на сто ще са за медицинския персонал.

Агенция „Медицински надзор“ ще проверява болниците дали спазват правилата за формиране на заплатите. Тя ще има право и да глобява тези, които ги нарушават.

Санкции ще има и ако лечебните заведения не предоставят финансовите си отчети и друга административна информация, която контролният орган изисква. Болниците, ангажирани с проследяване на ефекта от дадена терапия пък, ще трябва да изпращат ежедневно информация до Националния съвет по цени и реимбурсиране. Иначе ще бъдат глобени от 2500 до 5000 лв.

Промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол, направени отново през проекта за лечебните заведения, пък предвиждат средствата от продажба на обособени части от държавни и общински болници да могат да се ползват както за инвестиции, пряко свързани с предмета на дейност, така и за погасяване на задължения към кредиторите.

Автор: "БАЗП"  Източник: "24 часа"

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3516

Партньори