Начало

Новини

Ето как изследват за коронавирус у нас


Дата: 2020-02-24 20:53


 Българската режисьорка Красимира Дамянова: "Потресаващо безхаберие за коронавируса и неговото изследване у нас", разказа тя, след като е поискала да се изследва след кацането й днес в София от Милано, провинция Ломбардия, където има огромно огнище на заразата.

"Защото съм отговорен гражданин и още преди да се прибера решавам да отида да се изследвам за короната... Отивам първо в Окръжна - там ми казват "тук е спешно, не правим такива тестове", а къде да отида ги питам аз, а те "ами не знаем... ей тук отсреща има лаборатория питайте тях"... Отивам до там, а от там "ами тук не правим такива тестове и не знаем къде да ви пратим", пише българката в социалната мрежа фейсбук.

И добавя, че след като е звъннала на спешния телефон 112, от там я свързали с "Бърза помощ", откъдето пък я пренасочили към здравното министерство. Там дежурен служител я помолил да изчака и затворил.

 Обадил й се след малко и й обяснил, че макар да се връща от Милано, ако искала сама да се изследва, трябвало да се бръкне с 200 лева, в противен случай трябвало да изчака появяването на първите симптоми и пак да "звънне" на 112. Инкубационният период на коронавируса според последните изследвания е над 14 дни, както се смяташе първоначално. Освен това има няколко случая по света на преносители на инфекцията, които не са се разболели от него, но са заразили обкръжението си.

Дамянова съобщава още, че на софийското летище никой от полета от столицата на Ломбардия не е бил проверен за наличие на клинична картина.

„Единствено граждани с проявени симптоми като висока температура и начална пневмония могат да бъдат изследвани за новия коронавирус COVID-19“ - това обясни директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

„При здрав човек или човек, който няма симптоми на заболяването, резултатът от изследването ще е отрицателен и няма никакъв ефект от провеждането му“, каза още проф. Тодор Кантарджиев.

Тестът за коронавирус се прави само по лекарско предписание на лежащо болен пациент, с температура над 38,5 градуса и симптоми за начална пневмония. Материал се взима от белия дроб или гърлото и носа на пациента.

Проф. Кантарджиев посочи, че никъде по света не се изследват здрави хора без сиптоми при връщане от чужбина.

Условие, за да бъде извършено изследването и да бъдат отчетени положителни резултати, т.е. наличие на вируса у човек, е проявената симптоматика. В противен случай пробите винаги биха били отрицателни. По тази причина в България – в Националната референта лаборатория – се изследват единствено проби на граждани с проявена симптоматика.

"В националния център не изследваме срещу заплащане, тази програма е напълно безплатна. Някой ако изследва, го прави... Ние изследваме само материали, изпратени от лечебни заведения", отсече проф. Кантарджиев.

Той отчете, че досега са тествани общо около 30 пациента, но всички проби са отрицателни.

Автор: "БАЗП"  Източник: trud.bg; topnovini.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3517

Партньори