Начало

Новини

4 МИЛИОНА ПОВИКВАНИЯ НА 112


Дата: 2020-02-13 16:21


             Близо 4 милиона са повиквания на спешния телефон 112 за 2019 година. Това стана ясно в Европейския ден на спешния номер. Оказа се, че близо 1 800 000 от повикванията са били фалшиви или пък не е имало нужда от спешна помощ.

Вече 12 години при нужда от спешна помощ набираме телефон 112. Оказва се обаче, че реалните сигнали са над 2 милиона. За инциденти повикванията са 1 400 000. При тях са се отзовали екипи на полиция, пожарна или спешна помощ.

Спешният телефон 112 в България ще се сдобие с възможност за GPS локация на нуждаещите се и получаване на сигнали чрез SMS. Локализацията ще може да се уточнява дори когато е GPS-ът на телефона е изключен. Това ще се случва само при подаден сигнал на 112, обясни директорът на Дирекция „Национална система 112" Цветомир Цеков.

В средата на декември Министерството на вътрешните работи е пуснало обществена поръчка за разширена мобилна локация на територията на страната. Очакванията са до края на тази седмица да бъде избран и изпълнител по процедурата.

Новата концепция за горещия телефон предвижда сигнали за спешни случаи да могат да се подават и чрез чат платформи като Viber и Skype.

Също така е предвидена видеовръзка с линейките. Докато новата концепция стане факт, трябва първо текстовете да бъдат приети от Министерския съвет. След това МС трябва да се сформира работна група, която да извърши анализ на нормативната уредба и при необходимост да предложи и изготви промени. Накрая на процеса бъде ще пусната обществена поръчка, после ще бъде посочен изпълнител, а след това ще се пристъпи към стартиране на изграждането на новата система.

Автор: "БАЗП"  Източник: clinica.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3437

Партньори