Начало

Новини

Държавата плаща всеки месец здравни осигуровки на 64 хиляди бедни


Дата: 2020-02-12 12:55


 1,53 млрд. лева ще отидат тази година за осигуровките на ученици, студенти, пенсионери и затворници. Едва 1/3 от българите си ги плащат сами.

64 072 социално слаби българи средно на месец са били здравно осигурявани от държавата през миналата година. Това става ясно от справка на Агенцията за социално подпомагане.

През 2019 г. държавата е плащала за тях 8% върху 70% от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се. Всяка следваща година този доход се вдига с 5%. Така след 5 години той трябва да стигне до 100% от минималния осигурителен доход.

Това са предимно хората, които получават социални помощи и помощи за отопление. За сметка на държавния бюджет се осигуряват още родители, осиновители, съпрузи или един от родителите на майката или бащата, които полагат грижи за лице с увреждане с 50 и над 50 % увреждане или с трайно намалена работоспособност с определена чужда помощ. През миналата година средно на месец те са били едва 1384 души.

Техните осигуровки се поемат от Агенцията за социално подпомагане, когато получват някакъв вид помощ от държавата и отговарят на необходимите критерии.

Освен това от хазната се осигуряват и настанените в специализирани институции за социални услуги. Данните за тях са ангажимент на общините, обясниха от Агенцията за социално подпомагане.

През 2018 г. бедните българи с платени от държавата осигуровки са били средно на месец с около 6000 повече.

От Агенцията за социално подпомагане в болници за лечение са изпратени 4252-ма бедни, които нямат доход и лично имущество. През 2019 г. на тези болници за направените разходи по лечението на бедните пациенти чрез Националната здравноосигурителна каса са преведени 3 305 725 лв.

През настоящата година държавата ще плати 1,53 млрд. лв. за здравни осигуровки на пенсионери, деца, студенти, безработни, администрация, полицаи, военни, затворници и т.н.

В разчетите за бюджета на касата пък е планирано работещите да внесат 3,1 млрд. лева осигуровки за здраве.

В бюджета на НЗОК отделно са предвидени средства за заплащане на проследяването на бременността и за ражданията на пациентки без осигуровки, както и за реанимация и лечение на психиатрични и кожни заболявания на болни, които не са здравно осигурени.

През миналата година над 550 хил. българи не са били здравно осигурени

Техният брой намалява през годините, сочи справка на финансовото министерство в отговор на депутатски въпрос. През 2018 г. те са били близо 654 хил. души, а през 2017 г. - 599 000 човека.

През 2019-а държавата е платила здравните вноски на 3,9 милиона българи. Техният брой остава относително еднакъв през последните три години.

Така при около 7 млн. население в България се оказва, че само около 2,5 млн. души плащат сами здравните си вноски. В Националната агенция по приходите са постъпили 2,63 млрд. лева от здравни вноски през 2018 г.

Автор: "БАЗП"  Източник: "24 часа"

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3437

Партньори