Начало

Новини

Нов тест срещу макулната дегенерация?


Дата: 2020-02-11 18:29


 Кръвен тест може да допринесе за диагностициране на най-често срещаната причина за слепота в света години преди появата на симптомите на заболяването, съобщава в. "Дейли мейл".

Офталмолози от Манчестърския университет установиха, че нивата на протеина FHR-4 в кръвта на засегнатите от дегенерация на макулата пациенти са значително по-високи.

Откритието може да доведе до разработване на кръвен тест, който предсказва кой ще е засегнат от свързаната с възрастта дегенерация на макулата.

Изследването обхванало 1000 пациенти. "Получените резултати разкриват, че протеинът FHR-4 е замесен в заболяването - заяви експертът Пол Бишоп от екипа. - Те откриват пътища за предсказване на риска от заболяването чрез измерване нивата на FHR-4 в кръвта. Резултатите освен това откриват нови перспективи за лечение чрез ограничаване нивата на въпросния протеин, за да се възстанови функционирането на имунната система в очите."

Дегенерацията на макулата води до постепенна загуба на зрението. Засегнатите от заболяването пациенти се затрудняват да четат и да разпознаят лицата на хора.

 То обикновено засяга двете очи, но скоростта, с която се развива, може да варира между едното и другото око. Смята се, че заболяването е свързано със стареене, тютюнопушене и генетични причини.

85-годишната актриса и носителка на "Оскар" Джуди Денч е засегната от дегенерация на макулата от 2012 г.

Лекарства, които унищожават FHR-4 в кръвта, може да предложат обещаващи опции за лечение, отбелязаха специалистите. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър къмюникейшънс".

Автор: "БАЗП"  Източник: "24 часа"

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3514

Партньори