Начало

Новини

БОЛНИЦИТЕ И КОЦ ЩЕ ОТЧИТАТ ФИНАНСИТЕ СИ ПУБЛИЧНО


Дата: 2020-02-07 12:39


 Болниците и комплексните онкологични центрове (КОЦ) вече ще отчитат медицинските и финансовите си показатели на всеки три месеца, като данните ще се качват на интернет страницата на здравното министерство.

Това предвижда проект за промени в Наредба 1 от 2013 г., който е публикуван за обществено обсъждане (виж тук). Срокът за обсъждане е 30 дни.

Новото правило ще важи за лечебни заведения, които се финансират от бюджета на НЗОК или МЗ. Според здравното ведомство това е необходимо, за да се засили контрола в системата.

 "Очакван резултат от въвеждането на промяната е с публикуването на медико-статистическите и финансови показатели на съответните лечебни заведения за всяко тримесечие да се осигури постигане на по-добро управление на публичните средства за здравеопазване и по-голяма прозрачност на дейността, капацитета и ефективността на изпълнителите на болнична медицинска помощ и КОЦ", пише в мотивите на МЗ.

„Разпоредбата касае всички лечебни заведения

от посочените групи, независимо от тяхната форма на собственост, които се финансират, съответно разходват публичен ресурс", допълват от министерството.

Според МЗ на базата на данните могат да се проследят във времето закономерности, произтичащи от еднаквите отговорности на лечебните заведения при усвояването на публични средства за здравеопазване. Освен това показателите ще дават обективна и достатъчна информация за ключови аспекти от дейността, капацитета и ефективността на лечебните заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове, независимо от тяхната специфика, смятат от ведомството.

„По този начин ще се осигури съпоставимост

между лечебните заведения от съответния вид, ще се повиши нивото на информираност и ще се осигури обществен достъп до медико-статистическа и финансова информация за всички лечебни заведения от определените от закона групи, независимо от тяхната форма на собственост. Това ще предостави възможност за ръководствата на отделните лечебни заведения да направят оценка на собствените си резултати, като повиши тяхната отговорност и стремеж да ги подобрят и направят съизмерими с най-добрите. Същевременно ще се повиши нивото на информираност на потребителите на медицинска помощ и ще се подпомогне тяхната преценка за вземане на решение за избор на изпълнител на медицинска помощ", са аргументите на МЗ.

Автор: "БАЗП"  Източник: clinica.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3514

Партньори