Начало

Новини

СЗО прогнозира 81% увеличение на заболелите от рак в по-бедните страни


Дата: 2020-02-04 22:11


 Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че случаите на рак ще се увеличат с 81 на сто в държавите с нисък и среден доход до 2040 г. заради липсата на инвестиции за превенция и грижа.

Базираната в Женева агенция на Организацията на обединените нации  огласи доклад, че тези страни са съсредоточили ограничените си ресурси върху борбата с инфекциозните заболявания и подобряването на здравето на майката и детето, вместо да се борят с рака. Тя казва, че те често имат и най-високата смъртност от рак.

„Това трябва да привлече вниманието на всички нас да се справим с неприемливите неравенства между лечението на рака в богатите и бедните страни“, казва в доклада Рен Мингхуи, помощник генерален директор на СЗО.

"Ако хората имат достъп до системи за първоначални грижи и консултации, тогава ракът може да бъде открит рано, да се лекува ефективно и да се излекува. Ракът не трябва да бъде смъртна присъда за никого никъде", каза той.

В доклада, публикуван на Световния ден за борба с рака, пише още, че инвестиция от 25 милиарда долара през следващото десетилетие може да спаси седем милиона живота от рак. "Контролът на рака не трябва да бъде скъп", заяви пред журналисти Андре Илбави от отдела на СЗО за управление на незаразни болести.

Годишният доклад установява, че общите случаи на рак в света ще се увеличат с 60% до 2040 г. и се казва, че употребата на тютюн е причина за 25% от смъртните случаи от рак.

Елизабете Вайдерпас, директор на Международната агенция за изследвания на рака, която работи със СЗО, заяви, че по-доброто лечение на рака в страните с високи доходи доведе до 20-процентов спад на смъртността между 2000 и 2015 г.

Но в по-бедните страни намалението е едва 5%. „Трябва да видим всички да се възползват еднакво“, каза тя.

Въпреки че ракът отдавна се е считал за болест на богатите страни, това вече не е така, се казва в доклада. Документът сочи, че един от всеки петима хора по света ще се сблъска с диагноза от рак през живота си. "Това е глобална тежест", каза Вайдерпас.

Най-разпространените ракови заболявания при мъжете са на простата и на белия дроб, а при жените - на гърдата и на белия дроб.

Автор: "БАЗП"  Източник: news.bg; dariknews.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3514

Партньори