Начало

Новини

3 пъти повече българки умират от рак на маточната шийка


Дата: 2020-01-24 12:30


 Три пъти се е увеличила смъртността от рак на маточната шийка в България за по-малко от 40 години!

Тревожната статистика представиха в парламента лекари, съпричастни с отбелязването на Световната седмица, фокусирана върху предпазването от заболяването. Глобалните прогнози са за намаляване на болните, тъй като от години се прилагат ваксини срещу човешкия папиломен вирус. Той се смята за основна причина за заболяването. Има роля и за други видове рак - на ларинкса, на ануса и други.

В България ракът на шийката на матката е на 4-то място като дял сред злокачествените диагнози при жените, със 7.4% за 2014 г. и 7.1% за 2015 г. . Най-високият процент заболеваемост е във възрастта 30-44 години. Откриват се около 1300 нови случая годишно. 

Въпреки това само 8% от подлежащите на имунизация момичета у нас са обхванати с ваксина срещу човешкия папилома вирус (ЧПВ), с което страната ни чувствително изостава от целите на СЗО и постиженията на развитите страни в Европа и света. Данните бяха представени при откриването на Седмицата за предпазване от рак на маточната шийка, която ще се проведе от 20 до 26 януари 2020 г.

Ваксина и скрининг намаляват рискаРакът на шийката на матката е едно от онкологичните заболявания, които се "подмладяват" в страните с малък процент ваксинирани срещу човешкия папиломен вирус. Сред тази държави е и България. Основната причина е

комбинацията отказ от ваксина + все по-ранен секс.

Допълнително неблагоприятно условие е късното откриване. За това допринасят природата на заболяването - симптомите в началото липсват или са най-общи, и недостатъчната осведоменост за профилактиката и ранните сигнали на цервикалния рак. В почти всички случаи туморът се развива след инфекция, предавана по полов път. В основата й стои човешки папиломен вирус, по-популярен с абревиатурата НРV - от английското human papillomavirus.

НРV е група от над 100 варианта на вируса

Разпространява се по време на полов акт и други сексуални практики. Повечето жени се инфектират с НРV на някакъв етап през живота си, но обикновено вирусът се изчиства от имунната система без лечение. Когато това не се случи, съществува риск от развитие на дефектни клетки, които с времето могат да станат ракови.

Симптомите на рак на шийката на матката може да останат незабелязани, докато туморът  не достигне напреднал стадий!

Това прави важно да се знаят сигналите, които организмът може да дава. Симптомите са типични по принцип за инфекциите на половата система и най-често не са свързани с рак, но винаги е по-добре да се направят излишен преглед и цитонамазка, отколкото да се пропусне развитието на злокачествен тумор.

Необичайно кървене

В повечето случаи вагиналното кървене е първият забелязван от жените симптом. Често се появява след секс. Но и кървенето извън очаквания месечен цикъл или след менопаузата също се счита за патологично.

Болка и дискомфорт по време на полов акт и вагинално течение с неприятна миризма. Фактът, че НРV вирусите са много разпространени и инфекцията е много честа, ракът на шийката на матката съвсем не поразява всяка жена.

Онколозите смятат, че освен гените се намесват пушенето и имунните сривове.

За жените, които пушат, е 2 пъти по-вероятно да развият цервикален карцином. Смята се за доказано, че вредните съединения от тютюна благоприятстват мутациите в клетките на шийката на матката. Ниският локален и общ имунитет пък саботират работата на защитата на организма. Пробив може да стане на всеки от етапите, през които нормално имунната система унищожава дефектните клетки. "Уморената" защитна армия може да проспи неправилното деление на клетките, да не "види" клетки мутанти, да не успее да задейства механизма за убиване на "безсмъртните" ракови клетки.

При ранно откриване на тумора, докато не е навлязъл в дълбоките слоеве на органа, той може да бъде радикално излекуван с операция. На по-късни етапи терапиите са по-сложни, а прогнозите - по-несигурни.

Със своята Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка България принадлежи към групата от 98 държави в света (51% от всички страни), които имат национални програми за имунизация срещу рак на маточната шийка (РМШ), финансирани с публични средства.

Националната програма осигурява безплатна имунизация срещу заболяването за момичетата на 12 и 13-годишна възраст, като всеки родител, който желае да имунизира дъщеря си, следва да се обърне към личния си лекар или да получи повече информация на сайта на Националната програма - http://hpv-vaccine.bg.

В световен мащаб ракът на маточната шийка се нарежда на четвърто място по честота и смъртност. Той е най-често срещаното заболяване, свързано с човешкия папиломен вирус (ЧПВ), като почти всички случаи на РМШ могат да се дължат на HPV инфекция.

През 2018 г. са регистрирани около 570 хил. заболели в света. Очакванията на Международната агенция за изследване на рака са до 2040 г. техният брой да достигне близо 777 хил. През 2018 г. в света от РМШ са починали приблизително 311 хил. жени, като се очаква до 20 години техният брой да достигне 460 хил. В Европа всяка година с РМШ се диагностицират около 61 хил. жени, а близо 26 хил. умират от заболяването.

„За съжаление в България първичната профилактика засега не дава своите резултати, но това не означава, че трябва да се откажем. Трябва да намерим нови начини да убедим родителите на момичета колко е важна профилактиката“, посочи председателят на УС на Българската асоциация по онкогинекология проф. д-р Галина Чакалова.

Тя добави, че през последните 20 години се установява тенденция за по-късна диагноза на заболяването и повече от 60% от болните са в трети и четвърти стадий. Така около 1200 жени се разболяват от този вид рак в България и 700 умират заради късната диагностика.

Представителят на Българското сдружение по иновативна медицина д-р Валери Цеков припомни, че ваксините срещу ЧПВ имат изключително висок индекс на ефикасност и безопасност. В съчетание с редовни профилактични прегледи и цитонамазки, те могат да осигурят почти 100% защита от РМШ, причинен от онкогенните видове ЧПВ (16 и 18).

По данни от последните научни публикации в страните с висок ваксинационен обхват се наблюдава до 90% спад на инфекциите с ЧПВ и броят на случаите с предракови лезии на шийката на матка е намалял чувствително сред ваксинираните млади момичета, и жени на възраст между 15 и 26 години. Същевременно при над 270 милиона разпространени дози ЧПВ ваксини,

 Глобалният комитет за безопасност на ваксините продължава да счита ЧПВ-ваксините за изключително безопасни от 2006 г. до момента. Д-р Цеков обясни, че има нови доказателства, че хората, ваксинирани преди повече от 10 години, продължават да имат пълна защита срещу ваксиналните щамове ЧПВ. По думите му инвестирането в масова ваксинация на момичетата на възраст между 9-14 (преди започване на полов живот) се счита от СЗО за икономически най-ефективно средство за предпазване от рак на маточната шийка.

У нас Седмицата за предпазване от заболяването се провежда под патронажа на Комисията по здравеопазването към 44-то Народно събрание.

 

Автор: "БАЗП"  Източник: "24 часа"

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3323

Партньори