Начало

Новини

Фирми гонят работниците си в болнични


Дата: 2020-01-17 19:03


 Почти двойно са се увеличили разходите на Националния осигурителен институт  (НОИ) за изплащане на болнични листове за 9 години. Това показва анализ на болничните, направен от социалното министерство и одобрен в сряда от Министерския съвет.

През 2010 г. НОИ е изплатил за болнични 253 млн. лв., докато през миналата година сумата е стигнала почти 463 млн. лв., обяви след правителственото заседание социалния министър Деница Сачева.

Броят издадени болнични се е вдигнал с 52% за същия период, а разходите на работодателите за плащане на първите три дни от болничните са скочили със 134%, обясни още тя. Министър Сачева бе натоварена да изготви спешно анализ на болничните с последните промени в Кодекса за социално осигуряване, направени през закона за осигурителния бюджет за 2020 г. До този текст се стигна заради настояването на работодателите, че изключително много нараства броят на фалшивите болнични, вземани за сливане на празнични дни.

Една от причините за увеличение на фалшивите болнични обаче е и в самите работодатели, стана ясно от изявлението на Сачева. Фирми имат практиката да карат работниците си да вземат дълги болнични, за да не им плащат заплатите.

Докато работникът е в болнични, НОИ му изплаща 80% от заплатата като обезщетение, с изключение на първите три дни, които поема работодателят.

За схемата за източване на НОИ било съобщено на работна среща при Сачева в сряда. В нея участвали представители на НОИ, здравното министерство, НЗОК, лекарския съюз, синдикатите и работодателите. Министърката обаче не посочи кой е съобщил за схемата и как НОИ не е разбрал за нея по необичайното увеличение на болничните листове при един работодател в конкретен период от време.

Но практиката била при всякакви работодатели”, разказа шефът на БЛС Иван Маджаров. “За личните лекари е важно да задържат пациентите си и заради това не им отказват болнични. Освен това има диагнози, при които болестта не може да бъде доказана впоследствие”, коментира д-р Маджаров.

78% от болничните листове са издадени от ДКЦ-тата, сочи анализът на министърката. Най-популярните диагнози били

бронхит,

остра вирусна

инфекция,

принудителен аборт.

Удължаване на отпуски, сезонна работа на друго място и почивка, докато децата са във ваканция, били причините за вземането на фалшиви болнични, обяснили пък работодателите на срещата в социалното министерство.

Най-много от болничните са били с продължителност до 7 дни. Ръстът през годините обаче се дължи на листата с продължителност 8 - 20 дни, съобщи още Сачева.

Автор: "БАЗП"  Източник: "24 часа"

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3323

Партньори