Начало

Новини

Информацията в интернет за пробиотиците често е подвеждаща


Дата: 2020-01-16 19:12


 Повечето сайтове, които предлагат информация за пробиотици, са недостоверен източник и често заблуждават с данни за недоказани ползи за здравето, съобщи Ройтерс.

Изследователи проучили първите 150 уебсайта, появили се в търсачката на "Google" (Гугъл) и установили, че в преобладаващата си част те са на компании, които рекламират продукти или пък са медии, които предлагат непълна информация и често не обръщат внимание на страничните ефекти на пробиотиците, се посочва в публикация на сп. "Граници в медицината".

"Това изследване показва, че множество онлайн твърдения за ползите за здравето от пробиотиците не са подкрепени от научни доказателства - казва съавторът му Мишел Голдман, преподавател по имунология в Свободния университет в Брюксел, Белгия, и главен редактор на "Граници в медицината". - Това обаче не означава, че пробиотиците не са полезни за здравето".

Анализът показва, че само в 35 на сто от сайтовете е цитирана научна литература, в 40 на сто има забележка за очакваните положителни въздействия на продукта върху здравето, а 25 на сто споменават за странични ефекти.

Автор: "БАЗП"  Източник: "24 часа"

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3323

Партньори