Начало

Новини

ЗДРАВНАТА ВНОСКА НА БЕЗРАБОТНИТЕ СЕ ВДИГА С 2 ЛВ.


Дата: 2020-01-08 12:41


 От 1 януари 2020 г. хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др.), дължат месечно по 24.40 лв. на здравната каса. Миналата година те плащаха по 22,40 лева. Причината е, че от началото на 2020 г. е определен нов размер на минималния месечен осигурителен доход – 610 лв., а през 2019 г. той беше 560 лв. Максималният месечен осигурителен доход остава и тази година 3000 лв.

Към тази група спадат и хората в неплатен отпуск, студентите с прекъснато обучение и абитуриентите в месеците преди да започнат работа или да се запишат в университет. Те също трябва да отделят по 24.40 лв. месечно за здраве.

Това обаче не се отнася за гражданите, които са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване - хора със свободна професия, занаятчии, земеделци, еднолични търговци и други.

Според Закона за здравното осигуряване, граждани, които не са осигурени на друго основание, се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица. Тоест, за тях здравноосигурителната вноска се изчислява в размер на 8% върху не по-малко от 305 лв.

Ръстът идва от повишената минимална заплата на 610 лв., която определя и новия минимален месечен осигурителен доход – също 610 лв. от 1 януари 2020 г.

От НАП напомнят, че срокът за внасяне на здравните вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Здравната вноска за януари 2020 г. трябва да се плати най-късно до 25 февруари 2019 г.

За целта се подава декларация Образец 7 в НАП. Това става в офиса на агенцията по постоянен адрес до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който е възникнало задължението за внасяне на здравните вноски. Санкцията за неподаване на тази декларация е от 500 до 1000 лева.

Ако даден човек, който се осигурява за своя сметка, не внесе повече от три дължими месечни здравни осигуровки за период от 36 месеца, ще загуби статуса си на здравно осигурен. След това, за да възстанови правата си, ще трябва да плати всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца.

От НАП припомнят, че гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, чрез електронната услуга на www.nap.bg. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Проверка може да се направи и на телефона на НАП – 0700 18 700.

Автор: "БАЗП"  Източник: clinica.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3618

Партньори