Начало

Новини

ГРИП И НАСТИНКА ЕДНОВРЕМЕННО?


Дата: 2020-01-05 15:24


 В колебание дали е грип или настинка много хора си казват, че може едновременно са ги връхлетели и двете, защото симптомите ту им приличат на едното, ту на другото.

По-често вирусната инфекция се усложнява с бактериална и те ни омаломощават едновременно. Въпреки изтъкваните очевидни според специалистите разлики между симптомите на грип и настинка много хора имат чувството, че са едновременно с грип и друг сезонен вирус. Може ли?

Според проучване на екип на Центъра по вирусология към университета на Глазгоу, Великобритания, човек може да бъдете заразен с два вируса, но симптомите са сходни и само по тях няма как човек да се ориентира. А и не е нужно, за повечето хора е достатъчно симптоматично лечение - за понижаване на температурата и облекчаване на болка.

Вероятно не карате едновременно двете зарази според новото проучване на университета в Глазгоу. Изследването обхваща анализите на хиляди медицински истории и открива сериозни доказателства, че вирусите, причиняващи заболяванията, взаимно се потискат в човешкото тяло. Това взаимодействие би могло да означава, че на базата на имунен отговор грипът предотвратява или забавя настинката и обратното.

Грипни вируси циркулират и през лятото, но вероятност да ни повалят реално няма. Грипният сезон изцяло се препокрива със студените месеци, през които сме изложени и на най-голям риск от вирусна респираторна инфекция, която независимо от причинителя й си обясняваме с настинка.

Всъщност няма такова нещо като настинка, не ни разболява студът, а вирусите - около 200 вида, които намират чудесни условия да се размножават в клетките на дихателната система - от носа до белите дробове. Сред тях застрашаващ за най-малките и най-възрастните хора е респираторният синцитиален вирус. Той атакува най-фините структури в белия дроб - бронхиолите, и ги блокира.

Причините за инфекциите на горните и долните дихателни пътища през зимата са две. Първата е, че при ниските температури кръвоносните съдове се стесняват, намалява снабдяването на тъканите с кръв и съответно с бели кръвни клетки, които имат имунна роля срещу вируси и бактерии. Втората причина е, че прекарваме много часове в близък контакт с хора в затворени помещения", каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология.

Възможно е в редки случаи да има и комбинации от инфекции, въпреки че обичайно една вирусна инфекция води до увеличаване на защитата на организма и по време на нея не се “хваща” втора вирусна инфекция, обясни националният консултант.

Ако е вярно и успеем да разберем как работи механизмът, бихме могли да се опитаме да разработим ваксини, насочени към този имунен отговор и да се опитаме да го "усилим", обясняват изследователите от Великобритания.

Екипът е класифицирал данни за 9 години, обхващащи 44 230 случая на респираторно заболяване. Включени са само пациенти, тествани за 11 групи вируси. Нямало данни за съжителство на грипни и други респираторни вируси.

Ако този процес бъде разбран по-добре и потвърден, той може да отвори вратата към потенциални нови ваксини или лечения. 

Автор: "БАЗП"  Източник: "24 часа"

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3618

Партньори