Начало

България последна в ЕС по трансплантации на органи


Дата: 2019-12-09 18:26


 България е последна в Европейския съюз по трансплантации на органи. От 28 страни-членки, ние сме на 28-мо място, заяви Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите по време на международен семинар "Новостите в трансплантациите на бъбреци и черен дроб".

Според него потенциалът на страната е огромен, защото има подготвени кадри и постоянно се обучават нови такива. Проблемът е в липсата на дарители на органи и обществото постоянно трябва да бъде информирано и образовано, че може да спасява човешки животи.

По думите му през тази година има едва 14 бъбречни трансплантации в страната, а чакащите са около 1000.

"Усилията ни са насочени именно към осигуряването на донори, като работим в посока за информиране на обществото", подчерта Мирослав Мутафчийски, зам.-изпълнителен директор на Изпълнителната агенция "Медицински надзор".

Търси се и вариант за разрешаване на кръстосаното донорство, което в момента е забранено в България.


В допълнение се осигурява квалификация на хирурзите-трансплантолози за присаждане на бял дроб, като ще бъдат изпратени на обучение във Виена, посочи Мутафчийски. Той обясни, че в България се осъществяват трансплантации на черен дроб, бъбреци, сърце, а отскоро и на бял дроб.

В Турция открихме тези проблеми с донорството преди 10 години и постоянно провеждаме кампании, като работим заедно лекари, пациенти, Министерството на здравеопазването и университетите, обясни проф. д-р Айхан Динчкан, специалист по трансплантации на бъбреци и черен дроб в Турция. През този период донорството се е увеличило 10 пъти. Според него много важни са координаторите за трансплантации на органи, които стигат до хората.

В Турция имаме същите проблеми като в България с даряването на органи и чакащите за трансплантации са хиляди, отбеляза д-р Айше Озкан, координатор за трансплантации на органи към Изследователски център към Университета Istinye.

Тя обяви, че над 23 000 пациенти чакат за трансплантации на бъбреци и 2500 човека за черен дроб. Годишно се извършват 4000 на бъбреци и 1500 на черен дроб. В Турция е разрешено кръстосаното донорство. Освен това се правят всички видове трансплантации. Вече има такива на матка, лице, дори и на ръце, подчерта Айше Озкан.

 

 

 

Автор: "БАЗП"  Източник: news.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3618

Партньори