Начало

Новини

Първият ден от болничния няма да се плаща!


Дата: 2019-11-14 14:07


 От 1 януари 2020 г. първият ден от болничния няма да се заплаща, т.е. ще е за сметка на работника. Това обявиха представители на ГЕРБ и "Обединените патриоти" след заседание на съвета на коалицията днес, без да кажат кой е вносител на предложението.

В момента първите три дни на болничния са за сметка на работодателя, а размерът на обезщетението е 70% от осигурителния доход.

От думите на лидера на НФСБ Валери Симеонов вторият и третият ден на болничния ще се заплащат по същия начин. Според вицепремиера Красимир Каракачанов мярката цели да спре фалшивите болнични с цел сливане на почивни дни.

От "БАЗП" напомняме:

Болничен лист се издава на пациенти, прегледани от лекар в амбулаторията, при което е установена невъзможност пациентът да продължи работата си поради заболяване/злополука/изследване.

Болничен лист може да бъде издаден от ОПЛ за периода на временна неработоспособност (по преценка на лекаря), но не повече от 14 дни непрекъснато и не повече от 40 дни с прекъсване в рамките на календарната година.

При необходимост от продължаване на временната неработоспособност, ОПЛ насочва пациента към ЛКК (с направление бл. МЗ-НЗОК № 6 за комисиите, сключили договор с РЗОК, или с вписване в ЛАК)

За получаването на болничен лист е необходимо:

 

  • пациентът да представи заверената лична амбулаторна карта
  • пациентът да знае точното име на фирмата, в която работи
  • пациентът да знае адреса на фирмата по регистрация на фирмата
  • пациентът да знае точната длъжност по трудов договор

 

Автор: "БАЗП"  Източник: dnevnik.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3618

Партньори