Начало

Новини

ЕМА ПРЕПОРЪЧА ДА СЕ ВНИМАВА С ЛЕКАРСТВО ЗА МС


Дата: 2019-11-06 15:45


 ЕМА препоръча да се внимава с лекарство за множествена склероза (МС). Медикаментът не трябва да се приема от пациенти със сърдечносъдови проблеми.

Европейската агенция по лекарствата оповести нови препоръки, за да се намали максимално рискът от сериозни странични ефекти, свързани с употребата на лекарството "Лемтрада" срещу множествена склероза, съобщи Франс прес.

Според експертите, то не трябва да се приема от пациенти със сърдечносъдови проблеми, кръвоизливи и различни автоимунни заболявания, уточниха от агенцията. През април тя разгласи временни мерки за ограничаване употребата на лекарството. Сега ЕМА препоръчва нови мерки, за да може бързо да се идентифицират и лекуват нежелани ефекти, които е възможно да се появят при употребата на лекарството "Лемтрада".

Препаратът трябва да се приема в болници,

в които има лесен достъп до интензивното отделение, и специалисти, които да се погрижат за отстраняване на сериозните нежелани ефекти. Сърдечните проблеми обикновено възникват през първите дни след приема на лекарството, докато други нежелани ефекти е възможно да се появят месеци по-късно.

Какво представлява Lemtrada и за какво се използва?

Lemtrada е лекарство, което се използва за лечение на възрастни с пристъпно-ремитентна множествена склероза — заболяване на нервите, при което възпалението унищожава защитния слой, заобикалящ нервните клетки. „Пристъпно-ремитентна“ означава, че пациентът има пристъпи (рецидиви), последвани от периоди на възстановяване (ремисии). Lemtrada се използва при пациенти с активно заболяване въз основа на техните симптоми или на резултатите от образната диагностика. Lemtrada съдържа активното вещество алемтузумаб (alemtuzumab).

Автор: "БАЗП"  Източник: clinica.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 4413

Партньори