Начало

Новини

Болница предлага кинопрожекции срещу 400 лева на час


Дата: 2019-10-25 14:48


 Болница предлага кинопрожекции срещу 400 лева на час. Това е само една от нестандартните услуги, които родните лечебни заведения са включили в ценоразписа си.

От първи януари тази година болниците бяха задължени да публикуват на сайтовете си цените на всички услуги, които предоставят. Те трябваше да изпратят информацията и до здравното министерство. В момента там са качени попълнени бланки от общо 323 лечебници в страната. Повече от 2/3 обаче не са подали цени, а само са уведомили, че такива има налични на сайта им или на видно място, като фоайе и регистратура. „Трябва да ви кажа, че след като прочетох ценоразписите на болниците, цяла седмица съм се чудил как има такива виртуозни решения за платени услуги. Поемам ангажимент тези практики да бъдат канализирани", заяви вчера здравният министър Кирил Ананиев.

Закон

Според закона цените на всяка болница трябва да се виждат и на сайта на МЗ. Малкото лечебници, които са спазили това изискване, подробно са описали всички услуги, които им носят допълнителни доходи. Сред тях е МБАЛ „Пловдив". Лечебното заведение към ВМА е записало, че разполага с киносалон с 500 места, който освен за прожекции може да бъде нает и за цял 8-часов работен ден, като цената за това е 800 лв. Това е и единствената болница, която е обявила колко струва използването на площ за заснемане. Много често в родните лечебници се снимат сцени от филми и сериали, като за целта продукцията плаща наем. В пловдивската МБАЛ наемът за 1 работен ден е по 20 лева на квадратен метър използвана площ. Друга услуга пък предлага УМБАЛ „Света Марина" - Варна. Наем на зала в болницата излиза 120 лв. на ден. Толкова е цената и за използване на мултимедия. Столичната „Свети Наум" пък е включила в ценоразписа си месечен наем за използване на билборд - 300 лв. Специализирана болница по рехабилитация - Тузлата, предлага фитнес за 5 лв. на час, а в „Св. Иван Рилски" - Горна Оряховица, пробиват уши срещу 30 лв.

Глезотии

Много от лечебните заведения печелят и от глезотии. Почти всички болници предлагат масаж на цяло тяло на цена от 30 до 50 лв. В столичната „Лозенец" пък имат и други екстри, като минерална и билкова вана за десет лева или перлена - за двадесет. На разположение там има и солариум, който желаещите могат да използват на цена от пет лева за 10 минути, както и сауна, която струва 15 лв. на час.

Това обаче далеч не е всичко. В своята находчивост някои болници са стигнали дори до предлагане на украса. Пример за това е МБАЛ „Майчин дом" - Варна, която срещу 100 или 200 лева осигурява декорация за посрещане на бебе. Отново там е налична и друга странна услуга, според която пациентът може сам да избере не само датата, но и часа за своята операция. За целта той трябва да плати 250 лв.

Услуги

Всички лечебни заведения предлагат и специални услуги. ВИП стаите започват от 70 и стигат до над 280 лв. за апартамент. В някои от тях обаче се доплаща допълнително за климатик - 5 лв. Такъв пример е МБАЛ „Сърце и мозък" в Плевен. Същата сума струва и осигуряването на телевизия там. Кетъринг менютата пък са от 12 до 20 лв. на ден, а ако храната трябва да е съобразена с конкретно заболяване или диета, цената скача тройно. УМБАЛ „Света Марина" - Варна, предлага цели пакети за ВИП обслужване на пациентите. В зависимост от отделението, в което се намират, цените са от 80 до 200 лв. на ден.

Пациентите, които искат специално отношение, могат да си платят и за сестрински пост. Цените за персонално обслужване от медицинска сестра започват от 4 лв. на час, колкото струва услугата в Александровска и УМБАП - Бургас, до 6 лева на час, колкото е в „Свети Наум" - София. Някои болници пък предлагат обслужване на дежурство. В МБАЛ „Еврохоспитал" - Пловдив, цената е 100 лв. за дневна смяна и 140 за нощна. В УМБАЛ „Света Марина" - Варна, пък е 65 лв. за 12 часа.

ВИП услуги има и за новородените. В „Майчин дом" например полагането на индивидуални грижи за бебето до 12 часа струва 100 лева, а акушерският пост се таксува с 200 лева.

Раждане

Раждането у нас пък струва между 450 и над 3000 лева. В столичната „Майчин дом" цената е 800 лева. Цените в САГБАЛ „Щерев" пък са 1965 лв. за нормално и 2135 лева за оперативно раждане. В МБАЛ „Надежда" цената е 1600 лева, а за ВИП раждане с придружител се плащат още 600 лева. В УМБАЛ - Бургас, присъствие на бащата при нормално раждане се доплаща със стотачка, а при цезарово - 140 лв. В МБАЛ „Майчин дом" - Варна, родилките плащат 1600 лв. за нормално и броят още 200 лева, ако искат анестезиолог. Секциото там е 2000 лв. Допълнително се заплаща, ако бременната иска да използва залата за активно раждане - 250 лв., или за водно - 850 лв.

Разлика в цените при избор на лекар и екип обаче няма. Те са съответно 500 и 900 лв.

Преглед при професор струва двойно

В повечето ценоразписи прегледите са разделени по специалности. В столичната Александровска например лекар без специалност преглежда срещу 30 лв. Десет лева отгоре взима лекар със специалност, а 50 лв. е прегледът при доцент. За да бъдем прегледани от професор пък, трябва да платим 60 лв. Сходна е ситуацията и в УМБАЛ „Света Марина" - Варна. Там лекар без специалност преглежда срещу 30 лв., а преглед при професор е 80 лв. В МБАЛНП „Свети Наум" - София, пък професорите консултират срещу 90 лв., а в „Пирогов" - срещу 100 лв. Цените обаче зависят и от направлението на специалиста.

Провеждат обучения

Лечебниците в страната обаче не предлагат само скъпи услуги. В столичната болница „Пирогов" например осигуряват на пациентите обучения за ходене (със или без помощни средства), за качване и слизане по стъпалата, както и за дейности в ежедневния живот, като цената е 5 лв. В МБАЛ - Пирдоп, за същата сума предлагат обучение за използване на протези. За 10 лева пък в столичната „Свети Наум" показват упражнения за стабилизиране на походката.

Автор: "БАЗП"  Източник: telegraph.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3555

Партньори