Начало

Хапче, от което се слабее, затрило 2000 във Франция


Дата: 2019-09-25 13:36


 9 години след избухването на грандиозен скандал, във Франция започна съдебен процес, който трябва да установи дали хапче против диабет, преписвано и за отслабване, тъй като намалява апетита, е довело до смъртта на 2000 души и увреждането на много повече, предадоха местните медии. Оказало се, че сред страничните му ефекти са тежки сърдечни проблеми. Лекарството медиатор е изтеглено от продажба през 2009 г., но дотогава е било приемано от милиони французи. Днес много от тях заявяват, че то е съсипало живота им. Според разследването хапчето е причинило смъртта на над 2000 души.

Процесът е изключително сложен и по него обвиняеми са 20 души. Над 2600 пък са гражданските ищци. Очаква се заседанията да продължат повече от година.

Първият случай на зловредно въздействие на медикамента бил установен през 1999 г. Осем години по-късно, през 2007 г., френските санитарни власти забраняват предписването му. Същата година фармаколожка от Брест, Ирен Фрашон, започва детайлно проучване на ефекта от лекарството, като озаглавява медико-полицейската си анкета "150 мг Колко мъртви?" 

Според нея производителите съзнателно са криели риска. Те от своя страна отричат това и твърдят, че нищо не доказва вредата.

Автор: "БАЗП"  Източник: "24 часа"

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3618

Партньори