Начало

Новини

Тъпчат ни с антибиотици заради мръсни болници


Дата: 2019-09-16 14:22


 Болници компенсират лошата хигиена, като ни тъпчат с антибиотици. Заради липса на пари лечебните заведения пестят от дезинфектанти и дори от ръкавици, коментира завеждащият националната лаборатория „Контрол и мониториране на антибиотичната резистентност“ доц. д-р Иван Иванов.

Проучванията показват, че литрите дезинфектант, които се използват в нашите лечебни заведения, са несравнимо по-малко, отколкото в други европейски държави. Всяка сестра и лекар трябва да използва нови ръкавици за всеки следващ пациент, а това масово не се прави пак заради липсата на пари.

Парадокс

Същевременно данните през последните 5-6 години у нас показват изключително нисък процент на вътреболнични инфекции, който варира между 3 и 5%. „Този процент в България изкуствено се занижава, т.е. не се докладва от страх от наказание, което е абсолютен парадокс спрямо цивилизованите в медицинско отношение държави, където се дава бонус, ако се регистрира и докладва такава инфекция“, обяснява доц. Иванов. Според специалиста трябва да има по-строг контрол от страна на РЗИ, която по принцип е отговорна за следенето на инфекциите, които възникват вътре в лечебните заведения, и за политиката на лечебниците спрямо жизненоважните медикаменти. До неправилната им употреба се стига и заради липсата на персонал. За да може една сестра да влива антибиотик например четири пъти на денонощие, трябва да има достатъчно хора. Затова се изписват антибиотици, които се вливат един или два пъти, въпреки че не са най-подходящите, за да може да се пести от труд.

План

Ниската хигиена в болниците е само една от причините за злоупотребата с антибиотици, защото над 80% от приема им става в извънболничната помощ. В момента експерти изготвят национален план за действие срещу антимикробната резистентност, една от основните цели на който е подобряването нa контрола на инфекциите като цяло, за да не се употребяват толкова медикаменти. В него е заложено общопрактикуващите лекари и педиатрите да бъдат обучавани как правилно да употребяват антибиотици. Още в края на годината стартира онлайн курс, напълно безплатен за медиците, които желаят да получат съвременна информация зa заплахата от инжекции, причинени от резистентни бактерии.

За тях ще има входящ и изходящ тест, както и сертификат за успешно преминалите курса, обясни доц. Иванов. Според него е необходим по-голям контрол върху личните лекари и педиатрите, които изписват каквото и колкото си поискат, без да се отчитат пред никого. Тази практика ще се пресече, когато се въведе електронната рецепта.

„Тогава ще е ясно кой джипи колко антибиотик е изписал и на колко човека“, отбелязва специалистът.

Цели

Обучението на лекарите е само малка част от целите, заложени в националния план за антибиотична резистентност.

 Предвижда се обучени екипи в болниците да следят за консумацията на определени групи от медикаментите, които лекуват бактериални инфекции. Специалистите настояват да се осъществява скрининг на високо-рисковите пациенти за резистентни бактерии още преди да влязат в болница. Такива са хора, които са били подложени на продължително антибиотично лечение. Целта е, ако бъдат изолирани опасни бактерии, пациентите да бъдат отделяни в изолационни стаи, за да се предпазват други лежащи в болницата от заразяване. Според доц. Иванов такъв тип стаи трябва да има в абсолютно всяко лечебно заведение у нас.

 

Пием най-много евтини медикаменти в Европа

България е на първо място по консумация в Европа на широкоспектърни антибиотици. Става въпрос за цефалоспорини от трета генерация. Тази група е най-употребявана-та в болниците и в обществото у нас. „Именно тя обаче предизвиква най-много резистентност. Това е порочен кръг -лекарите знаят, че не работят, и въпреки това ги изписват. Причините са различни. В болниците те са най-евтините, където се купуват чрез търгове, и обратно - употребяваните в извънболничната помощ цефалоспорини от тази група са едни от най-скъпите и там натискът от фармацевтичните компании е водещ“, уточнява специалистът.

 

33 000 загиват заради мултирезистентни бактерии

Около 33 000 души всяка година загиват заради инфекции, които са причинени от резистентни бактерии в Европа, а в световен мащаб числото стига около 700 хиляди. Най-рестриктивни мерки в момента се прилагат във Великобритания. През последните пет години там консумацията на антибиотици е намаляла със 17%, но се наблюдава ръст в пневмониите, придобити в обществото, и в смъртността, причинена от тях. „Това означава, че на тези пациенти с пневмонии не им е изписано навременно антибиотик и те са умрели вследствие от усложненията на белодробната инфекция. Ако имаме една бърза диагностика и кажем - този пациент не е с бронхит, а с пневмония, не е с вирусен фарингит, а с бактериален, тогава може да се реагира много по-бързо и да се назначи адекватно лечение", отбелязва доц. Иванов.

Автор: "БАЗП"  Източник: telegraph.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3618

Партньори