Начало

Новини

17 ДЕЦА СЪС СИНДРОМ НА ВЪРКОЛАКА


Дата: 2019-08-29 21:33


 Замърсено лекарство против рефлукс е причина за появата на силно окосмяване, известно още като Синдром на върколака, при 17 андалуски бебета. Здравното министерство в страната е разпоредило партидите да бъдат изтеглени от аптеките, съобщава "Ел Мундо".

Активна съставка на лекарството е внесена от Индия. То се давало на бебета с рефлукс (връщане на храната към хранопровода). Най-голяма част от засегнатите са от областта Кантабрия.

Цитиран е случай с момченце на 22 месеца, на което препаратът бил даван под формата на сироп, защото страдало от рефлукс. След продължителен прием лицето и челото на детето се покрили с гъсто окосмяване.

Родителите завели детето при педиатъра,

който ги попитал дали имат силно окосмени хора в рода, а след това - и дали момченцето не е имало достъп до лекарствата на баба си и дядо си. Седмици по-късно космите покрили всички части на тялото.

Последвалите изследвания установили, че внесеното от Индия лекарство е замърсено с минодиксил, продукт, който обикновено стимулира растежа на косата. Източникът на разпространение е фармацевтична компания в Малага, която купила активното вещество от индийска фирма.

Автор: "БАЗП"  Източник: clinica.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3219

Партньори