Начало

Новини

ПРОВЕРЯВАТ ХОТЕЛИ ЗА ЛЕГИОНЕРСКА БОЛЕСТ


Дата: 2019-07-25 16:27


 Проучват се бази по Черноморието, в които са почивали чужденци, които са се разболели след като са се върнали в родината си, казва проф. Тодор Кантарджиев

Хотели по родното Черноморие се изследват за риск от разпространение на опасна и нетипична за нашите географски ширини пневмония. Тя се нарича Легионерска болест, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

Повод за проверката са няколко случаи на чужденци, които са почивали у нас и след завръщането в родината са се разболели. Сигналите за това са дошли от страна на Система за предупреждение в рамките на ЕС, обясни проф. Тодор Кантарджиев.

В случай, че се докаже реален риск,  но се вземат необходимите мерки и няма повече случаи на заболели хора, хотелите не се оповестяват. Ако обаче не се предприемат нужните действия и заразата продължи да върлува, то тогава имената на базите за почивка се докладват до туроператорите.

Миналото лято НЦЗПБ предупреди за риск от взрив у нас на Легионерска болест. Тогава през август месец бяха известни седем случая на заболели българи.

Болестта се предава чрез капчици вода заразени с бактериите от род Legionella. Значителен риск крият водоснабдителните системи, които използват естествени водоеми като източник на вода, особено ако последната не е била щателно обработена.

В тази връзка хората трябва да са особено внимателни при използване на душове, които дълго време не са били употребявани. Затова и именно хотелите са рискови зони за развитие и разпространение на Легионерската болест.

В тази връзка трябва да сме особено внимателни при използване на душове, които дълго време не са били употребявани, защото легионерската болест е пневмония,която се предава от аерозол при къпане. Затова е добре при настаняване чешмата и душа в банята да се източат, преди да се ползват.

Най-добре е да се пусне гореща вода

и през това време хората да стоят извън помещението, призовава проф. Тодор Кантарджиев.

Също така банята да се проветри, а в случай, че няма прозорци, да се пусне вентилатор. „В повечето сгради със стари водопроводни инсталации може да се случи същото, особено в големите градове", предупреждава още проф. Кантарджиев.

Затова, когато хората се връщат  от отпуска е препоръчително също да източат банята, преди да я ползват.

Симптомите на Легионерската болест се проявяват от 2 до 10 дни след заразяването с висока температура, втрисане и мускулни болки. Белодробната инфекция предизвиква болка в гърдите, постоянна кашлица и затрудняване на дишането.

Автор: "БАЗП"  Източник: clinica.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3555

Партньори