Начало

Новини

България е на 2-ро място при 15-годишните и на 5-то място сред 11-13 годишни по пушене на наргиле


Дата: 2019-07-11 14:15


 Парламентът се отказа да забрани пушенето на наргилета на закрити обществени места. Това решиха окончателно депутатите, като "за" отхвърляне на промяната в Закона за здравето гласуваха 112 депутати, 16 бяха "против" и 1 се въздържа. Измененията за забрана на пушенето на наргиле бяха предложени от НФСБ, начело с Валери Симеонов. Ограничението беше прието на първо четене, но сега отпадна.

Причината за отказа от забрана е, че законопроектът нямал необходимата нотификация от Европейската комисия, заради което, ако текстовете бъдат приети, страната ни може да бъде санкционирана, обясни Председателят на здравната комисия д-р Даниела Дариткова.

В променения Закон за здравето се регламентира тотална забрана за употреба на наргилета и електронни цигари единствено за деца до 18-годишна възраст.

Отговорността за спазването ѝ ще бъде на МВР и Районните здравни инспекции. „Увеличихме и детайлизирахме глобите, които касаят не само нарушителите на забраната за пушене, но и тези, които са го допуснали.

На този етап имаше леко затруднение

да се санкционират собствениците на заведения, които са допуснали да се пуши на тяхната територия", допълни д-р Дариткова. Тя посочи, че законопроектът е внесен от народни представители, а това трябва да бъде политика на Министерството на здравеопазването и МС. След което трябвало да се подложи на обществено обсъждане. Затова ПГ на ГЕРБ се въздържали от подкрепа на забраната.

От „Обединени патриоти" обаче посочиха,

че от февруари досега е имало достатъчно време да бъдат направени обществени обсъждания, за да може предложеният законопроект да се приеме.

Напомняме, че по данни на Световната здравна организация страната ни се нарежда на пето място сред 42 страни по пушене на наргиле сред 11-13-годишни ученици и на второ място сред 15-годишните.

Последно глобите за този, който допусне тютюнопушене в управляван от него обект, ще са от 300 до 500 лв., с имуществена санкция от 1000 до 1500 лв., когато нарушението е извършено от едноличен търговец, или с имуществена санкция от 3000 до 5000 лв., когато нарушението е извършено от юридическо лице. Според д-р Дариткова санкциите ще помогнат забраната за пушене да се спазва.

 

Да припомним:

В дима от наргилето се откриват над 140 химични съединения.  При горенето на цигарите се развива температура от няколкостотин градуса и се образуват цели 4700 различни вещества! Има причина това да е така. При цигарите тютюнът гори, а при наргилето има бариера между въглена и сместа за пушене. Гори въгленът, но не и сместа. Тази несъществената на пръв поглед разлика е причината за драстичната разлика в броя и естеството на получените крайни продукти.

В 1 литър дим от наргиле се измерват средно 1,79 милиграма въглероден оксид (СО). За една сесия — средно 100 всмуквания — пушещите поглъщат 179 мг СО. Количеството на СО при изпушване на една цигара е средно 11,7 мг.

Статистиката показва, че пушенето в световен мащаб отнема около 7 милиона човешки живота годишно. Толкова са и жертвите от дишането на замърсен въздух. За мръсния въздух допринасят и непушачите, които не слизат от автомобилите си.

Непрекъснато се изтъква напоследък, че при пушенето на наргиле се отделят опасни вещества, част от които са канцерогенни. Същите и дори по-опасни химикали отделят автомобилите, ТЕЦ-овете, химическата промишленост и дори барбекюто в задния двор. Дали да не ги забраним всичките заради несъмнените им вреди за здравето?

Ракът съвсем не е единствената заплаха, която дебне пушачите на наргиле. Според здравните специалисти чакат ги още хронична обструктивна белодробна болест, периодонтит и всякакви други злини. Освен това според тях “вдишването на въглероден оксид води до припадъци при някои пушачи поради острата интоксикация — намаляване на преноса на кислород от кръвта в клетките. Това води и до повишено кръвно налягане и увеличаване обема на сърцето”. И още: “Пушенето на наргиле, освен до опиянение, може да доведе до разконцентрация на поведението и агресия.”

 

Автор: "БАЗП"  Източник: clinica.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3514

Партньори