Начало

Новини

БЪЛГАРКА ОФИЦИАЛНО В ЛИСТАТА НА ЕВРОТРАНСПЛАНТ


Дата: 2019-06-13 19:59


 Българка, чакаща за белодробна трансплантация, вече официално е в листата на „Евротрансплант". Така 28-годишната Илияна Христова ще може да бъде оперирана в клиниката във Виена, след като се открие подходящ за нея донор.

„Получих мейл, в който ми казаха, че трябва да бъда 24 часа на телефона. И когато ми се обадят да имам готовност до два часа да бъда на летището, където ще ме чака специален самолет", обясни 28 годишната пациентка. Още през април Илияна Христова замина на преглед във Виена, но трябваше да бъдат преведени 50 000 евро  за лечението й.

НЗОК вече е направила това

и е издала необходимия формуляр S2.

Илияна Христова е с диагноза муковисцидоза. От март 2018 година тя научава, че е необходима трансплантация на бял дроб. Освен нея още един българин гражданин беше във Виена за извършване оценка на здравословното състояние, казаха от МЗ. На този етап той не е включен в листата на Евротрансплант поради наличие на контраиндикация.

През месец юли предстои още двама пациенти,

включени в българската листа на чакащите за белодробна трансплантация, да заминат за консултация с австрийските медици. Общо 17 са българските пациенти, които очакват трансплантация на бял дроб. В момента специалисти от ВМА продължават да извършват преоценка на състоянието им.

Илияна е първата пациентка в листата на чакащите

на Евротрансплант при новото споразумение, което България сключи с Виенската многопрофилна болница на 25 януари. Той дава възможност до петима българи годишно да бъдат оперирани там, докато белодробната трансплатация не стане възможна и у нас. Предстои 6-месечно обучение във Виена на два български медицински екипа за осъществяване на белодробни трансплантации и следтрансплантационно проследяване.

Общо 17 са българските пациенти, които очакват трансплантация на бял дроб. В момента специалисти от ВМА продължават да извършват преоценка на състоянието им.

Автор: "БАЗП"  Източник: clinica.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3437

Партньори