Начало

Разликата в преживяемостта на пациентите с рак на простатата в Източна и Западна Европа достига до 40%


Дата: 2019-06-11 12:44


 Ракът на простатата е третата водеща причина за смърт, свързана с онкологично заболяване. Тези данни изнесе доц. д-р Марин Георгиев, началник Клиника по урология към УМБАЛ “Александровска” и председател на Българското урологично дружество по време на пресконференция на тема „Съвременни методи за лечение и диагностика на рак на простатата“. Организатор на събитието бе Българското урологично дружество, а поводът е XIII Национален конгрес по урология, провел се от 30.05 до 01.06.2019 г. в Правец.

Доц. Георгиев съобщи, че повече от 2 млн. европейци живеят със заболяването. Броят на новодиагностицираните пациенти в държавите от Стария континент е нараснал до 417 000. Всяка година в Европа умират над 92 хил. души от болестта. Годишните разходи за простатния карцином възлизат на 9 млрд. евро, като здравното обслужване възлиза на 5.8 млрд. евро.

„Разликата в преживяемостта на пациентите в Източна и Западна Европа достига до 40% . Това е неприемливо и се дължи на разликите в качеството на лечение и ранната диагностика“, каза още доц. Георгиев. Според Европейската асоциация по урология за скрининг и ранна диагностика ранното откриване на рака на простатата в комбинация със съвременните методи на лечение понижава раково обусловената смъртност до 20-30%. Ранното откриване на заболяването освен това намалява риска пациентът да се диагностицира в напреднал или метастатичен стадий, а PSA скринингът трябва да се прави при мъже на 40-45-годишна възраст, за да се определи рискът и да се адаптира по-нататъшно проследяване.

В пресконференцията участваха проф. д-р Петър Панчев, ръководител направление „Онкоурология“ към УМБАЛ „Александровска“ и доц. д-р Красимир Янев, ръководител направление „Лапароскопска урология“ към УМБАЛ „Александровска“. Те акцентираха върху необходимостта от конкретни мерки за намаляване различията между по-ниската заболеваемост и по-високата смъртност в България и върху предоставянето на равен и безплатен достъп на всички пациенти показани за радикално хирургично лечение до съвременната минимално инвазивна простатектомия (лапароскопска/роботизирана). Медицинските специалисти представиха също и възможностите на роботизираната хирургия за пациентите с простатен карцином и предимствата спрямо стандартните операции, тъй като се приема за минимално инвазивен метод, осигуряващ на пациентите бързо връщане към нормален живот.

Лекарите от Българското урологично дружество препоръчаха още и подкрепа на панeвропейската програма за повишаване на информираността за рака на простатата и иницииране и прилагане на програми на национално ниво, определящи рака на простатата като приоритет.

Автор: "БАЗП"  Източник: www.zdrave.net

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3437

Партньори