Начало

Новини

Над 2000 души умират от рак на пикочния мехур годишно


Дата: 2019-05-20 20:55


Вчера, точно в 10:00 ч., в "Южния парк" в София, едновременно с други градове в 28-те държави-членки на ЕС, "Българската асоциация за закрила на пациентите (БАЗП) започна кампания за борба и превенция срещу рака на пикочния мехур. Асоциацията организира информационна кампания с огромен балон, символизиращ пикочния мехур. Събитието е част от кампанията за месец на осведомеността за рака на пикочния мехур на Европейската коалиция на пациентите с рак (European Cancer Patient Coallition). Всяка година в Европа се регистрират повече от 150 000 нови случая на рак на пикочния мехур, сочат данните.

Карциномът на пикочния мехур е най-честото злокачествено заболяване на пикочоотделителната система. В България през 2015 г. са регистрирани 1745 смъртни случаи.

ВАЖНО! Това не е рядък вид рак! През 2008 г. рака на пикочния мехур е 8-мата най-честата причина за летален изход, а  през 2019 г. - вече е 5-тият най-често срещан вид рак в Европа. Разпространението на рака на пикочния мехур е  5 пъти повече отколкото от рак на шийката на матката.

Броят на регистрираните нови случаи за рак на пикочния мехур всяка година е 150 000, от които се регистрират 53 000 смъртни случаи. Това е единственият вид рак от „топ 10“, при който прогнозата се влошава. Той покосява хора от всякаква възраст – мъже, жени и деца.


Тютюнопушенето е най-добре установеният рисков фактор за рак на пикочния мехур, което води до 50-70% от случайте при мъжете и 20-30% при жените. Честотата на рак на пикочния мехур е пряко свързана с продължителността на тютюнопушенето и броя цигари пушени дневно. Рискът от рак на пикочния мехур също е по-висок при тези, които започват да пушат в ранна възраст или които са изложени на тютюнев дим в околната среда по време на детството. Незабавно намаляване на риска от рак на пикочния мехур се наблюдава при тези, които са спрели пушенето. Намалението е около 40% в рамките на 1-4 години от отказването от цигарите и 60% след 25 години прекъсване.

 

СИМПТОМИТЕ:

      РИСКОВИ ФАКТОРИ:

        ПРЕПОРЪКИ:

 

1.Кръв в урината Ви (независимо колко пъти).

 

 

2.Чести позиви за уриниране (или внезапна неотложна нужда).

 

 

3.Повторно повяваща се инфекция на пикочните пътища (инфекции на пикочния тракт, които не изчезват).

1.Тютюнопушенето - 50-70% от случаите при мъжете и 20-30% при жените

2.Експозиция в работна среда

3.Пациенти, подложени на лъчетерапия

4. Хлориране на питейна вода

5.Пациенти с хроничен цистит, шистозомиазата, ендемични региони

6.Инсеминиренето на туморни уротелни клетки от горните пикочни пътища

7. Пол - съотношението мъже към жени е 3,27:1. Жените са 3 пъти по-често диагностицирани с първичен мускулно-инвазивен карцином, отколкото мъжете.

8. Възраст над 50 г.

 

1. Превенция на карцинома на пикочния мехур с отказване от тютюнопуше-нето от най-млада възраст. Да се избягва пасивното пушене!

2. Каква и колко вода пием

3. Работниците трябва да бъдат информирани за потенциалните канцерогенни ефекти на редица вещества и продъл-жителност на експозицията

4.Необходимо е да разговаряте с Вашия лекар (ОПЛ, невролог, уролог) и да се преглеждате.

Ранното диагностициране е важно, особено за жените!

Автор: "БАЗП"  Източник: "БАЗП"

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3437

Партньори