Начало

Новини

Морбили затваря училища и води до глоби в Ню Йорк


Дата: 2019-05-02 12:18


 Налагане на глоби и затваряне на училища предприеха властите в Ню Йорк в опит да се спре разпространението на морбили, информира АП.

Властите настояват да се премахнат религиозните изключения при ваксиниране срещу морбили. 

От 1 януари в САЩ са регистрирани 704 случая на морбили, което е 25-годишен връх. За цялата 1994 г. са регистрирани 963 случая. Повечето случаи са в град Ню Йорк и окръг Рокланд в щата Ню Йорк. Почти всички случаи са сред членове на ортодоксални еврейски общности.

Здравните власти обявиха, че 57 души са призовани да се явят пред съда, след като са нарушили извънредна заповед, която изисква от хората в някои райони на "Бруклин" да се ваксинират срещу морбили. Всеки от тях е заплашен от глоба от 1000 долара. 

Градските власти затвориха още две училища, след като е установено, че има ученици, които не са доказали, че са ваксинирани. Така общият брой на затворените училища достигна седем.

В Рокланд подкрепят отмяна на щатски закон, който позволява изключение при имунизация, основаващо се на религиозни вярвания.

Близо 170 милиона деца по света на възраст под 10 г., включително половин милион във Великобритания и 2,5 милиона в САЩ, не са защитени от морбили на фона на разпространяващото се по света заболяване. Това предупреди УНИЦЕФ, пише "Гардиън".

От детския фонд на ООН подчертават, че повече от 21 милиона деца на година не са ваксинирани срещу едно от най-инфекциозните заболявания в света. Между 2010 и 2017 г. 169 милиона деца са пропуснали първата от препоръчваните две ваксини.

Изпълнителният директор на УНИЦЕФ Хенриета Фор обяви, че базата за разпространение на заболяването в света е положена преди години. Вирусът винаги ще намира неваксинираните деца. Ако ние сериозно желаем да предотвратим разпространението на тази опасност, но предотвратимо заболяване, ние трябва да ваксинираме всяко дете в богатите и бедните държави, подчерта Фор.

Случаите на морбили са нараснали с 300% през първите три месеца на тази година в сравнение със същия период на 2018 г., съобщава УНИЦЕФ, като са потвърдени 110 000 случая. Същият брой са починали от заболяването през 2017 г.

Случаите на морбили достигнаха най-високото си ниво в Европа за последните 20 г. и доведоха до обявяване на извънредно положение в Ню Йорк.

Между един и трима души на всеки 1000 умират от морбили. При някои случаи има сериозни усложнения като слепота, енцефалит и пневмония.

САЩ са на върха на богатите държави с най-много деца, които не са получили първата доза от ваксината между 2010 и 2017 г. - повече от 2,5 милиона души. След това се нареждат Франция и Великобритания с повече от 600 000 и 500 000 неваксинирани деца за същия период.

В държавите със среден и нисък доход ситуацията е критична, алармират от УНИЦЕФ. През 2017 г. в Нигерия е отчетен най-високият брой на деца под една година, които са пропуснали първата ваксина - близо 4 милиона души. След това са Индия (2,9 милиона души), Пакистан и Индонезия (по 1,2 милиона всяка) и Етиопия (1,1 милиона).  Много държави не въвеждат втора ваксина, която се дава след 4-годишна възраст.

Автор: "БАЗП"  Източник: news.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3517

Партньори