Начало

Новини

11 април е Световен ден за борба с болестта Паркинсон


Дата: 2019-04-11 16:43


 Днес се отбелязва Световния ден за борба с Паркинсон. Навсякъде по света болните, пациентските организации и техните партньори ще обединят усилия, за да привлекат вниманието на обществото към проблемите на страдащите, които наброяват над 6 милиона души.

В България има около 20 000 с болест на Паркинсон, като около 10% от тях са с тежка фаза на заболяването.

Болестта на Паркинсон е бавно прогресиращо, хронично, невродегенеративно заболяване, което настъпва когато загинат или се увредят специфични мозъчни клетки, свързани с производството на допамин. Липсата на допамин предизвиква проявяването на болестта на Паркинсон и нарушения в двигателната активност.

Джеймс Паркинсон за пръв път през 1817 г. подробно описва болестта и типичните й симптоми: треперене на ръцете и краката, прегърбване, неравномерна походка, тенденция към накланяне на тялото напред и нарушен говор. Съществува лечение, което се препоръчва при пациенти в напреднала фаза и вече 15 български пациенти се лекуват по този метод.

Лалето е символ на хората живеещи с Паркинсон. Историята на символа започва през 1980 г. в Холандия. Холандският градинар Ван дер Верелд, който имал болестта на Паркинсон, селектирал специално лале с червена и бяла окраска, което кръстил Паркинсон.

 На 11 април 2005 г. червеното лале е обявено за световен символ на болестта по време на конференция на 9-ия Световен ден на болестта на Паркинсон в Люксембург.

Ново устройство обещава напредък в лечението на Паркинсон

Учени са разработили безжично устройство, което може да стимулира мозъка с електрически поток, което потенциално предоставя фино настроено лечение на пациенти със заболявания като епилепсия и болестта Паркинсон пише БГНЕС.

Невростимулаторът, наречен WAND, работи като "пейсмейкър за мозъка", следейки електрическата активност на мозъка и доставяйки електрическа стимулация, ако открие нещо нередно, заявиха изследователи от Калифорнийския университет в Бъркли, САЩ.

Тези устройства могат да бъдат изключително ефективни за предотвратяване на изтощителни тремори или припадъци при пациенти с различни неврологични състояния, според проучване, публикувано в списание Nature Biomedical Engineering.

Въпреки това, електрическите сигнатури, които предхождат припадък или тремор, могат да бъдат изключително фини, а честотата и силата на електрическата стимулация, необходима за предотвратяването им, са също толкова чувствителни. Може да отнеме години леки корекции от лекарите, преди устройствата да осигурят оптимално лечение.

WAND, което значи безжично устройство за невромодулация без артефакти, е едновременно безжично и автономно, което означава, че след като се научи да разпознава признаците на тремор или припадък, той може сам да регулира параметрите на стимулиране, за да предотврати нежеланите действия. Тъй като устройството може да стимулира и записва едновременно, то е в състояние да регулира тези параметри в реално време.

WAND може да записва електрическа активност през 128 канала, или от 128 точки в мозъка, в сравнение с осем канала при други системи от този тип. За да демонстрира устройството, екипът използва WAND, за да разпознае и забави специфичните движения на ръцете при маймуна макак.

"Процесът на намиране на подходяща терапия за пациент е изключително скъп и може да отнеме години," каза Рики Мюлер, асистент в Калифорнийския университет в Бъркли. "Значителното намаляване на разходите и продължителността може потенциално да доведе до значително подобряване на резултатите и достъпността," каза още Мюлер. "Искаме да дадем възможност на устройството да прецени какъв е най-добрият начин да се стимулира даден пациент да даде най-добри резултати. И можете да го направите само като слушате и записвате нервните сигнатури", уточни той.


Автор: "БАЗП"  Източник: actualno.com dariknews.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3437

Партньори