Начало

Новини

НОИ ще помага на гражданите


Дата: 2019-04-04 11:14


 НОИ ще помага на гражданите при избора по коя формула да се пенсионират. Това предложиха депутатите от социалната комисия при гласуването на първо четене на промените в Кодекса за социално осигуряване. Целта е да се пресметне кой вариант ще бъде по-изгоден за хората.

Проектозаконът дава възможност до 1 януари 2023 г. гражданите, на които им предстои пенсиониране, при подаване на заявлението да избират по коя от двете методики да се изчислява личният им коефициент. Новата, която влезе в сила от 1 януари 2019 г. взема предвид само осигурителния доход след 2000 г.

С приемането на поправките в закона

ще се даде възможност размерът на пенсията да се определя и по стария начин, при който се посочват 3-те най-благоприятни години преди 1997 г. и целият доход от 1 януари 1997 г. до подаването на документи за пенсия. Административният избор,ще стане възможен, ако хората представят документи за трите години преди 1997 г., защото за тях няма електронен запис в НОИ. Служителите на института ще пресметнат при кой вариант пенсията на лицето е по-висока.

Управителят на НОИ Ивайло Иванов заяви,  че осигурителният институт подкрепя принципно предложението за възможността за избор на методика. И допълни, че в момента се създава необходимата организация, за да могат да бъдат улеснени хората при избора им.

Предложението за допълнителни законодателни промени, свързани с пенсионната формула, беше внесено в края на март, след като се разбра, че новата формула ще ощети около 30% от бъдещите пенсионери.

Хората, които вече са подали заявление за пенсия или им е отпусната такава след 31 декември 2018 г., ще имат шестмесечен срок да поискат еднократно преизчисление.

Автор: "БАЗП"  Източник: clinica.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3516

Партньори