Начало

54 експертни съвета към министър Ананиев вместо националните консултанти


Дата: 2019-04-04 10:24


 Експертни съвети по 54 медицински специалности заменят националните консултанти към министъра на здравеопазването. Списъкът е утвърден с подписа на Кирил Ананиев. Всеки от съветите има главен координатор и по 5-7 членове.

Екипите са натоварени с експертно-съвещателни и организационно-методични функции по въпроси от държавната политика в здравеопазването. Ще се произнасят също по качеството и оценката на медицински дейности. Целта на новата организация е при обсъжданията на политиките и медицинските дейности да се осигури участие на широк кръг изявени професионалисти в дадената медицинска област.

Сред мотивите за промяната беше очакването с новия модел на работа да се повишат качеството и контролът на здравните дейности на основата на достиженията на медицинската наука и практика. Съветите ще вземат решенията си с мнозинство от над 50%. Становищата им ще се предоставят на ръководния екип на министерството от главните координатори.

Сред по-известните имена са оглавяващите съвета по АГ проф. Асен Николов от “Майчин дом”, по ортопедия и травматология проф. Асен Балтов (директор на “Пирогов”), по хирургия доц. Костадин Ангелов (директор на Александровска болница), по кардиохирургия проф. Генчо Начев (директор на “Света Екатерина”), по съдова хирургия проф. Марио Станкев (директор на Националната кардиологична болница), по УНГ проф. Карен Джамбазов (директор на УМБАЛ “Св. Георги”), по микробиология проф. Тодор Кантарджиев (директор на Националния център по заразни и паразитни болести), по психиатрия доц. Христо Хинков (директор на Националния център по обществено здраве и анализи), по обща медицина доц. Любомир Киров - председател на сдружението на общопрактикуващите лекари, по неврохирургия проф. Николай Габровски, по нервни болести акад. Лъчезар Трайков, по спешна медицина проф. Николай Младенов, по трансплантология проф. Никола Владов, по нефрология проф. Борис Богов.

Автор: БАЗП  Източник: в. "24 часа"

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3517

Партньори