Начало

15 000 души умират годишно от замърсяването на въздуха, според СЗО


Дата: 2019-03-25 16:55


Едва 8% от гражданите измерват чистотата на въздуха през смартфона си, а само според 18% от анкетираните от БАЗП считат, че реално се измерват ФПЧ в България. Пренебрежително малко граждани са използвали „зеления“ билет в София, от общо ползващи градски транспорт и лични МПС. Няма достъпни в аптечната мрежа маски за ФПЧ, които да защитават до 99% от най-опасните ФПЧ 2,5. Защо?

На форума, организиран от БАЗП, БЛС, БАПЗГ и БЧК, който ще се проведе утре, от 13:00 ч. в сградата на секретариата на НС на БЧК, „Овална“ зала, са поканени ръководствата на МЗ, СЗО, Юнеско, МОСВ, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, Столична община, водещи експерти – кардиолози, пулмолози, ендокринолози и онколози.

Какви са конкретните органи и увреждания, като последица за здравето на българските пациенти от ФПЧ? Те предизвикват: кардиологични и неврологични заболявания (34% от исхемично сърдечно заболяване, 20% от инсулти), белодробни заболявания (21% от пневмония, 19% от ХОББ), диабет II тип, онкологични заболявания (7% от рак на белия дроб и други органи).

Ще се обсъдят способи и средствата за информиране на гражданите, както и начините за предпазване, превенция и намаляване на краткосрочното и системното излагане (експозиция) на ФПЧ.

Ще се изнесат данни – какви са изискванията на ЕК и съда в ЕС към България, какво е свършено по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“, доколко контрола на автомобилния транспорт допринася за намаляване на ФПЧ.

Защо тепърва започват проучвания за рисковете за здравето от ФПЧ?

Каква е позицията на неправителствените организации, организатори на форума и какви мерки – краткосрочни и дългосрочни, следва да приеме правителството на РБългария?

Ще продължава ли България да бъде информирана от неправителствени организации и омбудсмана на РБългария Мая Манолова, че има проблем със замърсяването и следва да са много ясни мерките на всички държавни институции.

Пациентите следят ли за чистотата на въздуха през смартфона си?

На участниците във форума ще се раздадат безплатно по 1 качествена маска за предпазване от ФПЧ, която все още не е налична в търговската мрежа.

В 15:00 ч. ще се приеме Меморандум на участниците към Правителството, за състоянието на ФПЧ и ще се даде пресконференция.

Автор: "БАЗП"  Източник: "БАЗП"

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3517

Партньори