Начало

Новини

ОТ УТРЕ МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ ЩЕ ПРОТЕСТИРАТ ВСЕКИ ДЕН


Дата: 2019-03-20 19:49


 Медицинските сестри обявиха, че от утре започват да протестират всеки ден, защото не са сигурни, че обещанията, които им дава министър Ананиев ще се изпълнят. Това стана ясно след  среща на медицинските сестри със здравния министър Кирил Ананиев.

Министър Ананиев: „Предложих на протестиращите професионалисти по здравни грижи да седнем заедно в рамките на не продължителен период от време и да направим методика за формиране и разпределение на средствата за персонал“. Това каза по време на пресконференция министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след среща с представители на медицинските сестри.

„Да създадем едни правила на базата, на които ръководителите на лечебните заведения за болнична помощ, да разпределят по един справедлив начин ресурса, който имат за работна заплата и да има съотношение върху заплащането, което да съответства на вида на лечебното заведение“. Според него тази методика трябва да отговаря на определената степен на трудност на полагане на труд.

„Да създадем една система, която да стимулира работещите в лечебните заведения и да стига справедливо до тези, които допринасят за приходите в съответните лечебни заведения“, посочи той. До 30 юни ние имаме задължението да разработим медицинските стандарти, ние ще ги надграждаме, но на базата на определени правила“.

Предвиждаме приемът на медицински сестри да бъде увеличен със  150 души и държавата да изплаща стипендии по специалност обща медицина и педиатрия. Целта на срещата с протестиращите медицински сестри е поетия от мен ангажимент на 1 март. Аз обещах да им представя информация и анализ, който сме направили на база от получените материали от РЗИ от болниците в цялата страна.

Министърът смята, че е необходимо анализът да бъде разширен не само за възнагражденията, но и да включва човешкият ресурс, който обслужва лечебните заведения. „Анализът показва, че наистина имаме проблем със сестрите. На базата на данните от 2015 г., 2016 г. и 2017 г. в България има около 420 сестри на 100 хил.население. Ние сме на последно място, след нас са само Гърция“, обясни той. По думите му, средното съотношение е 820 сестри на 100 хил. души население.

Направихме първи стъпки. На първо място заедно с министъра на образованието и науката е предвидено да бъде увеличен приемът на сестрите със 150 души и това да бъде трайна тенденция занапред. Освен това, държавата ще поеме изплащането на стипендиите по специалност обща медицина, педиатри“, отбеляза той, като припомни, че досега медиците са си заплащали обучението и са нямали интерес към тях.

Министърът е категоричен, че заплатите на професионалистите по здравни грижи се очаква да бъдат актуализирани с увеличението още от 1 април. Той посочи, че процентното увеличение ще бъде различно, тъй като от една страна на много места е достигнато равнището на основната начална работна заплата по Колективния трудов договор, а освен това ще се взема предвид видът на лечебното заведение, нивото на компетентност, тежестта и обемът на извършения труд и други.

Защо медицински сестри са принудени да работят на няколко места?

Министър Ананиев заяви: „В лечебните заведения със 100% държавна собственост средната основна работна заплата към 1 януари е 758 лв., а средната брутна работна заплата 1470 лв.; при болниците с 50% и над 50% държавно участие в капитала средната основна работна заплата към е 668 лв., а средната брутна работна заплата 1166 лв. При общинските болници средната основна работна заплата е 668 лв., а средната брутна работна заплата 1040 лв."

Той съобщи , че към 31 декември средната брутна работна заплата в страната била 1123 лв. и в отделните лечебни заведения нямало механизъм за формиране на работната заплата. "Ето защо заедно с протестиращите професионалисти по здравни грижи съвместно ще изготвим  методика за формирането и разпределението на разходите за персонал в кратки срокове“, добави министърът

Работната група ще се събере още на 26 март и със задача да изготви методиката в рамките на 2-3 седмици. До 30 юни, когато е крайният срок за приемането на медицинските стандарти, ще има време да се надгради тази базисна методика. След като бъде постигнат консенсус по нея, същата ще бъде внесена в Министерски съвет, коментира още здравният министър.

  

 

 Припомняме, че на 1 март медицинските сестри от редица градове в страната започнаха протест срещу лошите условия на труд и ниското заплащане в сектора. Тогава ръководството на здравното министерство покани на среща представители на недоволните медици, в която да бъдат изяснени техните искания.

Двете страни се споразумяха да си дадат срок от 20 дни. За това време се очакваше отпуснатите за общинските и областни болници 30 млн. лв. да достигнат до тях. В този период да се види до каква степен средствата биха могли да решат проблемите със заплатите на медицинските специалисти, след което отново да се проведат преговори.

Според здравния министър Ананиев исканията на медицинските служители са напълно справедливи. По думите му обаче техните възнаграждения зависят от положения труд, обема на реализираната дейност, степента на натоварване на отделните структури и постигнатите резултати.

Той отбеляза, че е подписан колективен трудов договор, в който са залегнали параметрите на възнагражденията. Кирил Ананиев подчерта, че отделно от това Министерството на здравеопазването работи за подпомагане на държавните и общински болници, така че да бъде възможно увеличаването на възнагражденията на работещите в тях.

 

Автор: "БАЗП"  Източник: focus-news.net

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 3439

Партньори