Начало

Новини

От ФПЧ 2,5 умират 20 пъти повече, отколкото от ПТП


Дата: 2019-02-27 12:34


 ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ... годишно в РБългария умират от фини прахови частици (2,5 микрона) повече от 18000 души, което е около 20 пъти повече от загиналите при ПТП, и повече от всички онкологични заболявания?

Според СЗО фините прахови частици от транспорта са причина за  смъртта на 18 000 български пациенти, показват  данните на  организацията. Според Европейската сметна палата, близо 15000 годишно в България умират от замърсен въздух, а българинът живее 2 години и половина по-малко в добро здраве.

Според Мая Манолова, омбудсман: "Сред многобройните програми и мерки, преобладават усилията, а по-малко резултатите".

Българска асоциация за закрила на пациентите предлага създаване на "иновативна маска" за пречистване на въздуха от фини прахови частици за всекидневно носене при нужда, която да е FFP3, т.е. с най-високо ниво на защита 99% от ФПЧ, каквато няма никъде в момента в аптечната мрежа. Предлагаме и  създаване на мобилно приложение, където мобилният ни телефон може да ни казва къде и колко е мръсен въздуха, както и дали има нужда да носим тази маска, колко време да я носим, преди да се смени филтърът. Засега и омбудсмана Мая Манолова не можа да разбере какъв е плана за действие на Правителството в борбата с ФПЧ 2,5.

Кога ще има интегриране на данните на неправителствени организации с официалните данни на държавата, с достатъчен брой стационарни и мобилни измервателни станции?

Можете да намерите актуална информация за връзка с нас по Области https://www.patient.bg/coordinators.php за консултации, жалби, мнения и обсъждане на най-актуалните проблеми в здравеопазването.

 

Автор: "БАЗП"  Източник: "БАЗП"

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 2826

Партньори