Начало

Новини

Минималната здравна вноска е 22,40 лв.


Дата: 2019-02-14 18:03


 Българите, които сами внасят здравните си вноски - например трайно безработните, които не получават обезщетение и не се осигуряват от държавата и не са регистрирани като самоосигуряващи се, дължат на държавата по 22,40 лв. месечно.

От 1 януари минималният осигурителен доход стана 560 лв., а максималният е 3000 лв., припомнят от НАП. Неосигурените на друго основание плащат вноски върху сума, не по-малка от половината от минималния осигурителен доход, обясняват данъчните - т.е. за тях здравната вноска е 8% върху не по-малко от 280 лв. и не повече от 3000 лв.

Вноските се плащат до 25-о число на месеца, следващ този, за който се отнасят. Вноската за януари трябва да бъде платена до 25 февруари.

Всички, за които възниква задължение сами да плащат здравните си вноски, подават в НАП декларация Образец 7. Тя също се подава до 25-о число на месеца, следващ месеца, за който е възникнало задължението за плащане на здравни вноски. Глобата за неподаване на декларацията е от 500 до 1000 лв.

Напомняме, че можете да загубите здравноосигурителните си права, ако не платите повече от три месечни вноски за период от 36 месеца.

Автор: "БАЗП"  Източник: trud.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 2826

Партньори