Начало

Новини

Мирослав Илич дарява уникален апарат за дечица


Дата: 2019-01-30 11:17


 Легендата на европейската музика Мирослав Илич дарява уникален апарат за лечение на деца на Националната кардиологична болница.

Апаратът е за изследване и разреждане на кръвта от най-ново поколение и много ще улесни диагностиката, операциите, а и контрола след това.

С парите от концерта на 23 февруари в зала 1 на НДК ще бъде финансирано купуването на уникалния апарат. На този концерт звездата чества 45 години на голямата сцена. Самият той каза, че готви много изненади. Една от тях е и чисто нов автомобил, който ще бъде разигран в томбола измежду всички, закупили билети в залата.

Вчера Мирослав Илич разгледа детската кардиология в болницата и видя точно къде и как ще бъде ползван апаратът. Той каза: „Не ми е за пръв път да участвам в дарителска акция, която моят приятел Венци Рангелов прави, поне 4-5 пъти сме го правили тук, а може и повече да са. За пръв път въобще за мен бе в Белград в началото на 90-е. Обади ми се хирург, когото не познавах. Каза, че даже сапун за измиване на ръцете нямат. И ме попита дали мога да помогна с нещо. И така се тръгна. Пеех в Цюрих. През това време заплатата у нас беше 10-15 марки, а аз донесох повече от 7000 франка. Който ми се е обадил и смятам, че мога да помогна, аз отивам веднага. Годината има 365 дни - за нас имаме 364, а в този един оставащ ден, ако можем да направим нещо, то е безценно".

Изпълнителният директор на Националната кардиологична болница проф. Д-р Марио Станкев: „За нас е голяма чест и удоволствие такава звезда, като Мирослав Илич да е при нас и да прави това. Чрез тази апаратура, която е уникална за страната ни, се надяваме да постигнем подобряване на детската кардиохирургия най-вече. Нуждаем се от подпомагане не само финансово, но и емоционално. И е хубаво, че хора, като вас се ангажират емоционално с това. Благодарни сме ви".

А д-р Стоян Лазаров, началник на клиниката по детска кардиохирургия, поясни: „Този апарат разрежда кръвта и ако това не се случи, може да е фатално. Ние работим с апарати, които са над 20-годишни. Без тази машина нищо не можем да направим. С нея определяме медикаменти и след края на операцията пак я използваме, за да неутрализираме. Само днес в една операция сме използвали подобна машина 6-7 пъти. Истината е, че човек прави дарение със сърцето си. Това, което ти си държиш вкъщи, то си остава там и никой не знае за него. Дори малкото е по-достойно, от това да си го пазиш вкъщи. А това, което дарява Мирослав Илич, е много голямо".

 

Автор: "БАЗП"  Източник: telegraph.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 2826

Партньори