Начало

Новини

Заради операция - 8-месечно бебе остава без майка


Дата: 2019-01-28 19:09


         С 2 години и половина условно и лишаване от лекарски права за 3 години бе наказан хирургът от „Пирогов" д-р Виктор Попов за смърт при безкръвна операция на апендицит.

Решението на ВКС е окончателно и идва почти 7 г. след като 32-годишната Галина Нигохосян умира. Тя постъпва в болницата с остри болки в корема на 27 февруари 2012 г. Д-р Попов решава да направи операцията по безкръвен метод. При него оперативните действия се извършват през тънки тръбички, вкарани през малки отвори в коремната стена.

Още при вкарването на първата тръбичка – троакар с режещ връх, д-р Попов обаче причинил нараняване на аортата и последвала силна кръвозагуба. Галина издъхнала 2 дни по-късно.

Според експертите при масивна кръвозагуба настъпва кислородeн глад и това води до тежки, невъзвратими промени във вътрешните органи, като най-уязвимите са мозъчната тъкан и сърдечният мускул.

Докторът се опитал да зашие увредената тъкан и да завърши операцията по класическия метод с отваряне на корема. ВКС обаче е на мнение, че действията му вече били безполезни, защото организмът на Галина бил невъзвратимо увреден. Младата жена оставя сираче - дъщеричка на 8 месеца.

Решението е подписано с особено мнение от съдия Спас Иванчев. Според него делото трябва да се върне за ново разглеждане в апелативен съд.

Автор: "БАЗП"  Източник: "24 часа"

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 2770

Партньори