Начало

Новини

Електронно здравно досие срещу измамите с ТЕЛК


Дата: 2019-01-25 14:45


 Правителството няма да спира с опитите да спре измамите с ТЕЛК-овете. Здравното министерство ще предложи пакет от мерки за реформа, а стъпка към затягането на контрола ще е електронната здравна система.

Това стана ясно след спешната среща при премиера Бойко Борисов с част от протестиращите майки, в която участваха и министрите на здравеопазването Кирил Ананиев, на вътрешните работи Младен Маринов и социалният Бисер Петков.

Ние спазихме обещанията си за осигуряването на допълнителен ресурс за по-добър живот на българите с увреждания. Сега се фокусираме върху реформата в ТЕЛК", каза Борисов пред майките. Подчерта, че държавата ще прилага цялата строгост на закона при нарушаването му, защото това означава още повече финансови средства за реално нуждаещите се.

Във вторник прокуратурата съобщи, че милиони левове изтичат чрез фалшиви ТЕЛК решения. И започнаха мащабни проверки. „Има открити нарушения при издаването на решения за трайно намалена работоспособност. В момента анализираме порочните практики и на 4 февруари, когато ще представим анализа си за действието на наредбата, ще оповестим и набелязаните мерки за преустановяване на злоупотребите", заяви след срещата Ананиев. И обясни, че ако е необходимо, ще се търсят генерални промени в системата на медицинската експертиза.

Пред майките Петков отчете, че информационната система на Агенцията за хората с увреждания ще заработи от 7 февруари.

Майките от „Системата ни убива" пък благодариха на премиера за спазените обещания. Другата част от тях, които са в сдружението „Системата ни убива всички", са непреклонни, искат спешна промяна в ТЕЛК и заплашиха с протести.


ЕЛЕКТРОННО ЗДРАВНО ДОСИЕ -

ДОБРЕ, НО ЗАЩО ЧАК СЕГА?

Електронното здравно досие не е панацея не само за измамите с ТЕЛК-овете, но и за здравната система като цяло. Но ще сложи поне малко ред в една проядена от източване на пари и корупция сфера. 

В него всеки лекар ще вписва прегледите и изследванията на пациента си. Той от своя страна ще може да следи документите дали случайно, докато е бил с висока температура, по документи не са му изрязали апендикса.

Единственият резонен въпрос е защо държавата се сети чак сега? Всъщност не се сеща сега. Сещал се е всеки здравен министър от поне 10 години насам и никога не е направено нищо.

Отговорите на въпроса може да са много - безхаберие, липса на воля и сили, нежелание да се разтуря добре подредената къщичка на здравните далавери. Кирил Ананиев се закани, че ще го направи. И остава единствено да му стискаме палци. Защото в противен случай кражбите ще продължат. А през това време финландец онзи ден си купи лекарства в естонска аптека с електронна рецепта.

false

Автор: "БАЗП"  Източник: "24 часа"

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 2770

Партньори