Начало

Без глоби докато системата за верификация на лекарствата не заработи нормално


Дата: 2019-01-24 15:50


Вестник „Капитал“ в партньорство с Асоциацията на научноизследователските фармацевтични компании, Българската организация за верификация на лекарствата, Българския фармацевтичен съюз и Health PR проведе на 23 януари 2019 г. конференция под надслов "Националната система за верификация на лекарства - гаранция за Вашата сигурност".

От 10 февруари 2019 г. в страните от Европейския съюз ще действа нова система за верификация на лекарствени продукти, изцяло финансирана от фармацевтичния сектор, която предотвратява напълно възможността фалшиви лекарства да навлязат в аптечната мрежа и повишава сигурността и безопасността на пациентите.  В България системата вече функционира и в навечерието на нейното пълно въвеждане е необходимо да се популяризират основните ползи, които тя носи за обществото и гражданите, както и да се обсъдят предизвикателствата от гледна точка на законодателите, изпълнителната власт, регулаторите, индустрията, дистрибуторите, фармацевтите и пациентите.

Министерството на здравеопазването (МЗ) и Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ)няма да налагат санкции, преди системата за верификация на лекарствата да заработи нормално. Това каза зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева на конференция “Националната система за верификация на лекарствата - гаранция за вашата сигурност”.

Форумът е по повод старта на Европейската система за верификация на лекарствата, част от която е и България, от 9 февруари 2019 година. Механизмът проверява произхода на лекарствата и дава гаранция, че медикаментите не са фалшиви.

Участниците в процеса по лекарствоснабдяване прогнозират преходен период за системата за верификация на лекарствата до края на годината.

Начева увери, че властите нямат за цел да създават смут в системата на снабдяване с медикаменти, налагайки санкции от първия ден, в който механизмът влиза в сила.


Припомняме, че подобно опасение изразиха фармацевти, според които нововъведението ще затрудни силно достъпа на пациентите на медикаменти. Търговците на дребно поискаха преходен период за внедряване на софтуера за проследяване и верификация на лекарствата.

Заместник-министърът на здравеопазването подчерта, че ще бъде гарантиран преходен период от няколко месеца. По никакъв начин не трябва да се допуска отказ за лечение на пациенти или осигуряването на лекарства за тях, както и тежест върху пациента заради въвеждането на верификацията, посочи Жени Начева.

Една от целите на верификацията е елиминиране на риска от разпространение на фалшиви лекарства, допълни тя и подкрепи европейския механизъм.

Електронната система за контрол върху паралелния износ на медикаментите ще бъде тествана до дни, съобщи още заместник-министърът. Чрез нея Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) ще следи наличностите в страната. В електронната система трябва да подават информация за движението и количествата на лекарствата всички участници в лекарствоснабдяването – от фармацевтите до производителите, както и НЗОК и Министерството на здравеопазването. За да се установи дали има недостиг на определени лекарства, търговците на дребно и дистрибуторите всеки ден ще трябва да отчитат продадени и получени количества за лекарства с рецепта от Позитивния лекарствен списък. 

Системата вече е разработена и следващата седмица ще се тества с участниците в бизнес процеса, каза Начева. Тя увери, че ще бъде даден срок, така че всички участници да могат да въведат първоначалната информация в системата и когато тя започне да работи безпроблемно, ще бъде въведена в експлоатация.

Начева припомни, че е обявена обществена поръчка за изработване на електронна рецепта. Тя ще бъде част от националната интегрирана информационна система в здравеопазването, която трябва да гарантира прозрачност на процесите.

Системата за контрол на недостига на лекарствени продукти и ограничаване на паралелния износ трябва да стартира от 12 февруари, а системата за верификация на лекарствата – от 9 февруари.

Относно изнесените данни за фалшиви инвалидни пенсии заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева каза, че Министерството на здравеопазването подготвя мерки за по-строг контрол върху работата на ТЕЛК.

Според председателя на Българския лекарски съюз Иван Маджаров системата трябва да се направи така, че решението да посочва каква работа и професия може да върши пациентът, а не да акцентира върху дефицитите. По думите му твърденията, че има неправомерно издадени решения на ТЕЛК, трябва да се докажат и да влязат в съда.

 

Автор: БАЗП  Източник: investor.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 2770

Партньори