Начало

Новини

Кръвната група и закуската имат връзка с риска от инсулт?


Дата: 2019-01-18 11:40


 Хората от кръвна група В и АВ са с по-висок риск да получат инсулт. Това сочат резултатите от 20-годишно изследване на учени от Харвардската женска болница "Брайъм" (Harvard's Brigham and Women's Hospital) в САЩ. Те събирали и обработвали данни от над 20 000 души на различна възраст от двата пола за евентуална връзка между кръвната група и риска от инсулт.

Оказало се, че вероятността от инсулт е повишена със 17% при жените от кръвна група В, но при мъжете от тази кръвна група нямало такава тенденция.

В същото време, рискът и при двата пола от кръвна група АВ от инсулт е с 29% по-висок в сравнение с тези от група O и А.

Според американските учени, изнесли своите данни в доклад пред научния конгрес на Американската асоциация по лечение на сърдечни заболявания (American Heart Association), в зависимост от кръвната група, в човешкия организъм по различен начин се формират гликопротеините по повърхността на червените кръвни телца. А това влияе на развитието на имунната система и съответно върху риска от инсулт.

Междувременно изследователи от университета в Осака заключиха, че отказът от сутрешна закуска допринася за развитието на инсулт с 36%. Експертите анализирали данни, събирани 25 години за 83 хил. души между 45 и 74 г. Учените стигнали до извода, че липсата на закуска може да повиши кръвното налягане, причинявайки кръвоизлив в мозъка. А както е известно, високото налягане сутрин е голяма опасност за мозъка.

Инсултът отнема живота на 6,5 милиона души годишно в света. Поради застаряващото население и нарастващата честота на рисковите фактори, сред които затлъстяване, предсърдно мъждене и хипертония, се предвижда, че случаите на инсулт ще се увеличават.

Въпреки това специалистите отчитат, че до 80% от случаите на инсулт могат да бъдат предотвратени. Рисковете за инсулт могат да бъдат повлияни чрез различни политики и промяна на някои фактори, сред които тютюнопушене, нездравословно хранене, висока консумация на алкохол и други.

Припомняме, че  инсултът е третата най-честа причина за смърт у нас, по този показател страната ни се нарежда на едно от първите места в Европа.

Автор: "БАЗП"  Източник: duma.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 2770

Партньори