Начало

Новини

За лечението на Стефчо в Румъния трябва да плати Фонда за лечение на деца


Дата: 2019-01-15 12:03


 Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев разкри, че Фондът за лечение на деца трябва да плати за лечението на 9-годишния Стефан в Румъния, който страда от спинална мускулна атрофия.

"Това е записано в писмо от Румъния, като тяхната каса не поема това лечение и няма как българската Здравна каса да плати за него", обяви в предаването "Лице в лице" Дечев по повод скандала около лечението на детето.

По думите му напрежение се създава от представители на обществения съвет към фонда, който предстои да бъде закрит.

Той намекна, че хора от фонда са в зависимости от туристически и преводачески фирми, и болници в чужбина: "Ако има твърдение, че има обвързаност с определена туристическа фирма, която организира чистата логистика, обвързване с фирми за преводачески услуги, обвързване с определени болници в чужбина срещу комисионни, аз не мога да го отрека", заяви Дечев. Тече проверка по такива сигнали, уточни той.

“В твърдението, и то главно на представители на така наречения обществен съвет към Фонда за деца, се казва, че румънската каса се отказва да плаща, защото българската каса имала непогасени задължения и ни нямала доверие.

Затова уточнявам – към днешна дата българската каса има задължения от 28 хиляди лева към румънската каса, а румънската каса има задължение към българската каса в размер на 88 хиляди лева. Тоест около три пъти и половина повече отколкото ние към тях.

Второто нещо, с това, с което беше подведена и публиката. Румънската каса не заплаща лечение за това заболяване на болниците. Тоест няма как българската каса да плати нещо, което румънската не заплаща“, допълни д-р Дечо Дечев

Според Дечо Дечев всички редки заболявания като спиналната мускулна атрофия трябва да бъдат изведени в национална програма и за лечението им държавата да плаща според ефективността.

Автор: "БАЗП"  Източник: btv.bg actualno.com

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 2770

Партньори