Начало

Новини

ТРИХИНЕЛОЗА!


Дата: 2019-01-12 11:40


 Има информация за регистрирани два взрива със заболели от трихинелоза лица.

Единият взрив е регистриран от РЗИ-Бургас. След консумация на луканки, приготвени от диво прасе, отстреляно в землището на гр. Малко Търново, заболяват 8 души, 6 от които са хоспитализирани. Издирени и изследвани са 7 контактни лица, като  резултатите им са отрицателни. Своевременно е уведомена Областна дирекция по безопасност на храните (ОДБХ)-Бургас.

В РЗИ-Кърджали е постъпила информация от общопрактикуващ лекар (ОПЛ) от  Крумовград за лица с оплаквания след консумация на месо от диво прасе, преди да са готови лабораторните резултати за трихинелоза. Предприети са спешни противоепидемични мерки. Създадена е организация със съдействието на ОПЛ и председателите на ловните дружинки да се извърши издирване и изследване на всички лица, консумирали от заразеното месо. Междувременно в УМБАЛ „Св. Георги“, гр. Пловдив е хоспитализирано 3-членно семейство, консумирали от месото.

На 10.01.2019 г. в МЗ постъпи информация и от РЗИ-Хасково за лабораторно потвърден случай на трихинелоза при мъж, консумирал пържоли от отстреляно диво прасе в района на община Крумовград. До момента е издирен един контактен. Епидемиологичното проучване продължава по населени места.

Министерството на здравеопазването и БАЗП обръща внимание: Трихинелозата е тежко протичаща паразитна болест при хората!

Причинителите на заболяването са малки кръгли червеи - трихинели. Заболяването започва най-често от 5 до 25 дни след консумация на заразено с трихинели месо. Оплакванията най-често са: стомашно-чревен дискомфорт, висока температура, мускулни болки при движение, при гълтане, дъвчене, както и отоци около очите.

 На вниманието на членовете на ловно-рибарските дружества: Задължително да се извършва изследване на месото от отстреляните диви свине в лабораториите на БАБХ по места.

За да се избегне заболяване от трихинелоза е необходимо месото от домашна свиня, добито в личното стопанство или диво прасе да се консумира само след изследване за наличие на трихинели. Приготвените месни продукти (кайма, наденица, суджук, луканка и др.) да се консумират след много добра термична обработка. При поява на описаните оплаквания незабавно да се потърси медицинска помощ от личния лекар, както и консултация с паразитолог.          

Пазаруването на свинско месо и месни продукти да се осъществява само от утвърдени магазини и фирми.

Трихинелозата запазва своето място на една от водещите хелминтозоонози в България. През 2018 г. са регистрирани 44 заболели лица след консумация на непроверено свинско месо и сурови/полусурови месни продукти от диви и домашни прасета.    

Ежегодно с настъпването на есенно-зимния и ловен сезон за едър дивеч, с цел предотвратяване възникването на случаи и епидемични взривове от трихинелоза, Министерството на здравеопазването съвместно с националния консултант по паразитология,  изготвя и изпраща на регионалните здравни инспекции напомнително писмо за прилагане на необходимите противоепидемични мерки, съгласно действащата нормативна уредба.

Предвид факта, че в рамките на три поредни дни в Министерство на здравеопазването постъпи информация от РЗИ-Бургас, РЗИ-Кърджали, РЗИ-Пловдив и РЗИ-Хасково за регистрирани случаи на трихинелоза и за лица, консумирали заразено месо от отстреляни диви прасета на територията на община Крумовград, Регионалните здравни инспекции следва да приложат в пълен обем и да проконтролират изпълнението на разпоредените от МЗ мерки.

 

Препоръки:

- Никога не купувайте или използвайте месо с неизвестен произход, което не е подложено  на ветеринарно-санитарен контрол!

- Никога да не се консумира месо, произхождащо  от домашни и диви свине, мечки, язовци, коне, магарета и други животни, възможни трихинелоносители, които не са изследвани за изключване на трихинелоза!

- Преди консумация на месо от домашни (коледни) и диви свине, мечки, язовци, коне, магарета и други животни, възможни трихинелоносители, то трябва да се обработва термично, докато  температурата във вътрешността му достигне 80 С и се задържи на това ниво най-малко 15 минути!   

- Не забравяйте! Осоляването, опушването, сушенето и готвенето в микровълнова печка не унищожава трихинелите!

- Никога не приготвяйте и не консумирайте домашна луканка от месо от домашни (коледни) и диви свине, мечки, язовци, коне, магарета и други животни, възможни трихинелоносители!

- Температурната обработка е най-сигурния метод за обезвреждане на трихинелите!

- Винаги изпращайте проби за изследване за трихинелоза в оторизиране за целта лаборатория! Не разчитайте на изследване по стария компресионен метод!

- Гарантирайте проследяемост на месото и всички продукти от животно!

- Не консумирайте месото, преди излизане на отрицателен лабораторен резултат!

- При положителна проба за трихинелоза незабавно съберете всичкото месо и субпродукти, кожа от положителното животно и ги обезвредете, чрез изгаряне или загробване.

 

 

Автор: "БАЗП"  Източник: mh.government.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 2770

Партньори