Начало

Новини

Майка и син живеят нов живот след операции на клапи на сърцето


Дата: 2019-01-10 17:26


 На всеки му се живее, на всеки му е скъп животът." Това са думи на 48-годишния Даниел от Айтос, собственик на малък бизнес, след като е преминал операция за смяна на клапа на сърцето.

Месец и половина след интервенцията го намираме в добро състояние и разказва за това как му се е наложило да вземе решение за живота си.

Историята му започва съвсем случайно. Посещавайки личния си лекар по повод проблем с очите, му правят рутинен профилактичен преглед. Електрокардиограмата обаче показва някакво отклонение и той е насочен към кардиолог.

Даниел не обръща внимание на това и решава да продължи с прегледа на очите си. При посещението си в очния кабинет специалистът го предупреждава, че при високо кръвно налягане може да се увредят съдовете на окото и това да доведе до сериозни поражения върху зрението.

След като излиза от кабинета на очния лекар, Даниел вече е убеден, че трябва да предприеме действия. Още повече че баща му е починал от внезапна сърдечна смърт на 50 г., чичо му по същия начин си е отишъл от този свят, а и майка му е оперирана от сериозен сърдечен проблем.

Даниел иска да живее, наближава възрастта на роднините си, отишли си от този свят, и последната година говори, че не му остава много. Все повече започва да мисли за сърдечния си проблем и решава да се прегледа в „Аджибадем Сити Клиник Бургас", където през пролетта е оперирана майка му от клапна болест на сърцето.

От ехографския преглед се разбира, че аортната клапа не работи добре, има болестни промени, хипертрофия и други, които затрудняват работата на сърцето.

Аортната клапа може да бъде увредена вследствие на аортна недостатъчност или частично запушена, което се нарича аортна стеноза.

Увредената се заменя с изкуствена сърдечна клапа - механична или биологична. Младият мъж е диагностициран с високостепенна аортна инсифуциенция, което означава невъзможност за пълно затваряне на аортната клапа по време на диастола (отпускането и пълненето на сърдечните кухини с кръв).

При това състояние кръвта се връща от аортата в лявата камера, така тя получава голям обем кръв, който я обременява. Поради усилената работа тя болестно се разширява, сърдечният мускул губи своята разтегливост и по-късно отслабва помпената функция на сърцето.

За Даниел тази диагноза е неочаквана, защото той е активен човек, работи, в свободното време ходи на лов, няма сериозни оплаквания, освен че се задъхва, когато ловува. Удава го обаче на стръмните склонове, които понякога изкачва.

Според специалистите това е един от симптомите за проблем със сърцето. Д-р Живомир Панайотов му прави първичния преглед, но стресът от новината за операция е шокираща и съветва Даниел след месец отново да отиде при него. При следващото посещение в болницата се срещат и с д-р Мариана Контева, инвазивен кардиолог и управител на „Аджибадем Сити Клиник Бургас". Назначена му е коронарография, за да се изследват всички съдове на сърцето.

„Ти си се качил на последния влак, на последния вагон. Резервни сърца нямаме", са думите на д-р Контева, които Даниел от Айтос ще запомни завинаги.

Това, което накланя избора към кардиохирургичния център, е и успешната сърдечна операция на майка му, която сега е в изключително добро състояние.

Два пъти се отлага постъпването му в болницата. Единия път е заради обявен конкурс в лечебното заведение, а втория път заради респираторен вирус.

Д-р Самуил Казаков е новият кардиохирург, който след спечелен конкурс оглавява отделението по кардиохирургия в кардиологичната болница, и Даниел е опериран в края на октомври успешно.

Престоят му в реанимация е изключително кратък, той възстановява бързо жизнените си показатели и 5 дни след операцията си напуска кардиохирургичния център.

Минават ти през ума фирмата, бизнесът, близките, новороденото внуче. Да, има риск, но не изпитвах страх от самата операция. Бях сигурен, че ще вляза, ще ме оперират и ще изляза", казва Даниел, който вече се чувства много добре.

Автор: "БАЗП"  Източник: "24 часа"

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 2770

Партньори