Начало

Новини

Нова детска болница – трябва и апаратура! Откъде?


Дата: 2018-12-20 14:25


 Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че ще има Национална педиатрия. Идеята е да бъде довършен строежът в двора на "Александровска" болница. Възраждането на идеята за детска болница разбуни духовете в лекарските среди.

Общопрактикуващият лекар Гергана Николова и Пламен Таушанов от Българска асоциация за закрила на пациентите коментираха темата в "България сутрин".

"Хубаво е да има една такава болница и по тази причина за това нещо се говори 40 години. Някъде, където ще има и ендокринолог, пулмолог, невролог и специализирана апаратура, която обаче трябва да бъде нова, да не разчитаме на нещо, което ще вземем от болницата "Х" и ще прехвърлим там", коментира д-р Гергана Николова.

По нейни думи тази болница е предназначена да даде едно ново, модерно и добро лечение за децата ни.

"С цифрата, която оферира грубо казано премиерът - за 500 лева на кв. м. - това е абсолютно недостатъчно. По-важното е друго - да не се фиксираме дали ще има болница след година-две, а какво става с децата сега", настоя Пламен Таушанов пред Bulgaria ON AIR.

По неговите думи само преработването на проекта струва доста пари и няма как с 200 евро да се довърши този строеж, да се преработи и да се сложи оборудване. Според него трябва се вземе предвид и мнението на общопрактикуващите лекари и пациентските организации за това - какво искат да се постигне с тази болница.

Д-р Гергана Николова изрази и друго притеснение, а именно липсата на специалисти. Тя обясни, че за никого не е тайна, че лекарите в  България с педиатрична насоченост, а и като цяло, намаляват.

И двамата бяха категорични, че трябва да има ясна визия какво ще се подобри и какво ще се постигне чрез този проект.

Автор: "БАЗП"  Източник: dnes.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 2770

Партньори