Начало

Синодът благослови трансплантациите на органи, но само със съгласието на донорите


Дата: 2018-12-13 16:38


 Светият синод благослови трансплантациите и донорството след няколко срещи на патриарх Неофит със здравния министър Кирил Ананиев.

Ананиев помоли Негово Светейшество за подкрепа, защото чакащите за трансплантации българи са 1137.

По принцип църквата е против евтаназията, затова категорично условие за благословията на трансплантацията на органи е установена мозъчна смърт.

Светият синод поставя още няколко задължителни условия.

Най-важното от тях е донорът да е дал писменото съгласие да вземат органите му и да ги трансплантират на нуждаещите се. Трябва да се знае кои органи, клетки или тъкани да се вземат при мозъчна смърт. Синодът е против презумпцията за повсеместно съгласие за донорството.

"Извън свободната воля решението никога не е автентично. Съгласието е неприкосновен акт на личността, израз на нейния индивидуален избор. Ето защо налагане на господството на чужда воля, която "подразбира" личната, е недопустимо. В този случай "подразбиране" заявява интерес и църквата го отхвърля като морално неприемливо, защото то опорочава съгласието.Извън съзнателното съгласие няма акт на даряване", пише в позицията на синода.

Второто условие е мозъчната смърт на донора да се установява от независима комисия с прецизни изследвания.

"Законът и наредбите в Република България допускат диагностицирането на мозъчната смърт и без осъществяването на инструментални доказателствени изследвания, което църквата не би могла да приеме", пише в становището, с което се дава благословия.

Трето условие е клиничният процес на трансплантациите да се координира от специализирани национални центрове, които да имат доверието на обществото. Те трябва да гарантират процедурата по установяване на мозъчна смърт, правата на донора и защита на интереса на този, който приема органите.

Българската православна църква все пак си запазва правото да промени позицията си, ако в законодателството настъпят промени, които противоречат на принципите на православието.

Автор: "БАЗП"  Източник: в."24 часа"

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 2770

Партньори