Начало

Новини

Пациенти останаха да живеят в болницата


Дата: 2018-12-05 15:50


 Двама пациенти на Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Св.Георги" - Пловдив продължават болничния си престой няколко месеца, защото нямат близки и роднини, които да ги приемат. Липсват и места в различни социални институции. Новината съобщиха от Университетската болница.

За единия пациент извънредният престой след изтичане на клиничната пътека е 3 месеца, а за другия - 2. Първият пациент е постъпил за лечение на исхемичен инсулт на 21 август т.г., има становище от ТЕЛК от 2010 г., а от 20 септември 2018 г. има и психиатрична експертиза. От клиниката са направили запитване за настаняване в Дома за социално подпомагане в Карлово. До момента за неговото лечение УМБАЛ „Свети Георги" е изразходвала 1196,60 лв., а стойността на клиничната пътека е 730 лв. Пациентът е от Карлово и има съпруга и син, които обаче не искат да го приберат вкъщи. Търси се вариант да бъде настанен в социално заведение.

Доста по-фрапираща е сумата, похарчена за престоя на втория пациент, който е приет на 23 септември - 10 877,35 лв., като стойността на клиничната пътека е 600 лв. Той е от Пловдив, но досега не е известно да има близки. Очаква се също да бъде настанен в социално заведение. През последните две години има по пет случая на болни, останали на продължително лечение в УМБАЛ „Свети Георги". Рекордът е на мъж, който изкарал 9 месеца в ортопедията.

До момента лечебното заведение е предприело всички необходими законови мерки, които се изискват в случаите, когато при изписване на пациент не може да се осъществи връзка с негови близки или тези близки откажат да го приемат.

Тъй като в момента са налице и двете описани ситуации, УМБАЛ „Свети Георги" е потърсила съдействие от Дирекция „Социално подпомагане" за извеждане на пациентите и тяхното настаняване в подходяща институция.

Заради залежаването общото здравословно състояние на двамата мъже се влошава, защото Клиниката по нервни болести, подобно на всички други звена на УМБАЛ „Свети Георги", предлага активно лечение, но не и следболнично възстановяване или палиативни грижи, които са предмет на извършване от друг вид заведения. Вследствие на влошаването се налага лечение по други клинични пътеки, но все пак тези пациенти не могат да останат буквално да живеят в болницата, защото и за самите тях това не е полезно, коментираха от клиниката.

През 2017 г. юристи и социални работници от здравното заведение са организирали срещи със социални служители, неколкократно са изпращали писма до здравното и социалното министерство с искане да бъде предложен вариант за справяне с подобни ситуации. До този момент не е посочено решение на проблема, след като се оказва, че текстът от наредбата на практика е неприложим поради липса на свободни места в институциите за настаняване на тази категория пациенти.

Болницата ще продължи да пише писма до институциите и да организира срещи с техни представители с надеждата, че проблемът все някога ще се реши. Има случаи, когато пациенти, от невръстна до преклонна възраст, са оставали в различни клинични звена на УМБАЛ „Свети Георги" за много продължителен период от време.

Автор: "БАЗП"  Източник: www.marica.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 2719

Партньори