Начало

50 АПТЕКИ ГЛОБЕНИ ЗА ЛЕКАРСТВА БЕЗ РЕЦЕПТА


Дата: 2018-11-12 16:25


 50 аптеки са хванати в нарушение до октомври тази година. На всички тях са издадени наказателни постановления, а причината е продажба на лекарства без рецепта. Това съобщи Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарства, цитиран от БТА.Числото е съизмеримо в миналогодишното, когато са били извършени над 300 проверки и са издадени 42 наказателни постановления.
По думите му няма ръст на нарушенията, по-скоро на проверките. Санкцията за такава продажба е 1000 лв., допълни Кирилов.

Днес започна Световната седмица, посветена на осведомеността за отговорно прилагане на антибиотиците. Грешната и прекомерна употреба ускорява процеса на резистентност към тях, каза Скендер Сила, ръководител на офиса на Световната здравна организация /СЗО/ в България.  Той призова правителството да приеме национален план за действие спрямо антибиотичната резистентност, както и да осигури финансирането му. Антибиотичната резистентност е причина за 33 хиляди смъртни случая

ежегодно в ЕС, а

 

в световен мащаб са близко 700 хил. души.

 

„Ако не се вземат мерки, към 2050 год. тя ще е по-честа причина за смърт отколкото онкологичните заболявания", каза още Скендер Сила. Такъв план е разработен през 2016 год. , но трябва да бъде приет и съгласуван с други министерства, припомни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. В инервю той заяви, че страната ни е на водещо място в Европа по употреба на евтини антибиотици.

България е под средното за ЕС ниво по смъртност от инфекции, причинени от резистентни бактерии, съобщи от своя страна доц.Иван Иванов - ръководител на Националната референтна лаборатория по антибиотици. От всички 33 хиляди смъртни случая в ЕС, много голям процент се дължи на вътрешноболнични инфекции.

 

39 % от тях са били резистентни

 

на антибиотици от последно поколение, допълни той. Най-тежкият проблем в България е използването на антибиотици от трето поколение в болниците, каза още той. Антибиотиците се използват повече от необходимото, в грешна доза както при хора, така и при животни, често без професионален надзор, каза от своя страна доц. Михаил Околийски, представител на СЗО за България. По думите му резистентни микроорганизми се срещат при хора, при животни, в храната, в околната среда и могат да се разпространяват между хора и животни.

60% от всички заболявания при хората се дължат на животните. Следователно здравето на човека и животните и здравословната околна среда са едно единно цяло от гледна точка на борбата с резистентността на бактериите.

Един ефективен начин за защита на човешкото здраве е да се намалят възможностите за развитие на резистентност у животните.

 

Много правителства са предприели значителни

 

стъпки да наложат забрана за употребата на антибиотици като фактор за ускоряване на растежа и профилактика на здравето при селскостопанските животни.

От поне 50 години в животновъдството на България се използват антибиотици, и то не само в случай на заболяване, но и за профилактика на заболяванията и за увеличаване на животинската продукция, обясни проф. Христо Даскалов, ръководител на Националния център по безопасност на храните към Ветеринарномедицинския институт. Ветеринарните власти вече препоръчват антибиотици да се използват единствено при лечение на заболяване.

„Проблемът е, когато резистентни на антибиотици микроби попаднат в храната на човека и заселят храносмилателния му тракт. По този начин антибиотиците няма да действат и на човека в случай на инфекция", заяви проф. Даскалов. Поради това, че не е официално приет Националния план за борба с антибиотичната резистентност, няма инструменти, чрез които да се контролира употребата на антибиотици в животновъдството.

 

Подходът „Едно общо здраве" е единственият възможен

 

начин за постигане на реален напредък в тази сфера в региона и света.

В България седмицата на антибиотиците ще бъде отбелязана с редица активности. Млади медици ще раздават информационни материали под формата на образователна брошура и ще запознават с проблема на специален щанд в УМБАЛ „Александровска" и Военномедицинска академия. Седмицата ще завърши с крос в Южния парк под надслов „Всеки от нас има роля". Всички желаещи могат да се присъединят на 18 ноември (неделя) от 09.45 ч. на Паметника с птиците. Първите 50 регистрирали се ще получат брандирана тениска.

Автор: "БАЗП"  Източник: clinica.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 2581

Партньори