Начало

Новини

Близо половината пациенти с диабет не постигат препоръчителните нива на кръвна захар


Дата: 2018-11-11 17:55


 Най-важна е ранната диагностика, затова препоръчваме профилактични изследвания всяка година, казва ръководителят на бизнес направление „Диабет и сърдечно-съдови заболявания“

- Д-р Шумарев, до каква степен диабетът натоварва здравната система?

- Глобалните тенденции към увеличаване на продължителността на живота и към по-заседнал начин на живот превърнаха диабета и сърдечно-съдовите заболявания в проблем от световен мащаб. Близо 12% от разходите за здраве по света са свързани именно с лечение на пациентите с диабет и усложненията от заболяването.

Диабетът е новата световна пандемия.

През 2017 г. около 425 млн. души по света живеят с диабет. Техният брой непрекъснато расте и до 2045 г. се очаква да стигне до 629 милиона. С други думи, всеки 11-ти човек по света е с диабет. В България над 420 хил. души на възраст между 20 и 79 години живеят с това заболяване, а близо половината от тях не са диагностицирани.

Стъпвайки на богатия си опит в разработване на иновации и на широк спектър от лекарства и изделия за пациенти с диабет, Sanofi има за цел да подобри качеството на живот и да подпомогне пациентите, като осигурява адекватна помощ на техните ежедневни потребности.

Портфолиото на Sanofi включва широк спектър от лекарства за диабет, сред които и инсулини. Днес голяма част от хората, които се лекуват с базалeн инсулин веднъж дневно, са наши пациенти. Насочваме се и към терапии, които могат да предотвратят усложнения, свързани с диабета. Нашите изследователи използват най-новите дигитални технологии и иновации за персонализиране и оптимизиране на терапевтичните решения.

- Какво още трябва да се направи за превенцията и ранната диагностика на диабета?

- Според мен е необходимо да се говори повече по темата от страна на институциите, фармацевтичните компании и пациентските организации. За шеста поредна година Sanofi България организира своята кампания „Открито за диабета“, чиято цел е именно превенцията, ранната диагностика и контрола над заболяването.

Посланик на нашата инициатива е Ивет Лалова, с която организираме различни прояви, за да припомним, че с немного усилия всеки може да се предпази от диабет тип 2.

Тези усилия са именно в посока ежедневна физическа активност и балансиран хранителен режим, които са и в основата на превенцията на захарен диабет тип 2. Знаете ли, например, че 30-минутната ежедневна пешеходна разходка намалява риска от развитие на диабет тип 2 с 35-40%?

- Как могат да се избегнат тежките усложнения от диабета?

- Най-важното условие е ранната диагностика на заболяването. Затова ние, лекарите препоръчваме на хората профилактично да изследват нивата на кръвна захар всяка година. Дори и терапевтичните решения да станат още по-ефективни, ние осъзнаваме, че грижите за диабета трябва да са постоянни и ежедневни.

Хората с диабет все още са изправени пред много предизвикателства, сред които да полагат ежедневни грижи за контрола на заболяването, да балансират между правилно хранене, физическа активност и прилагано лечение, да посещават често лекуващите ги ендокринолози. При диагностицираните пациенти от съществено значение за състоянието им е редовно посещение при ендокринолог. Постигането на добър контрол върху диабета позволява на пациентите да водят пълноценен начин на живот.

Тревожен е фактът, че всеки втори пациент, диагностициран с диабет, не постига препоръчителните нива на кръвна захар. Потвърждават го и данните от безплатните изследвания, които ние организираме в страната. Това води до появата на усложнения, които често са тежки и водят до инвалидизиране. Затова пациентите с диабет задължително трябва да правят минимум два пъти в годината изследване на гликирания хемоглобин.

Ендокринологът най-добре може да прецени кое е правилното лечение и кога е необходима промяна в него, за да се постигне нужният контрол и да се избегнат усложненията. През последните две години в кампанията „Открито за диабета“ организираме безплатни изследвания на кръвна захар и гликиран хемоглобин в различни градове в България. Досега от тях са се възползвали над 850 души. Увеличавайки достъпа до здравни грижи в малки и големи градове, предоставяме възможност за профилактика на здравите и контрол на заболяването на хората с диабет.

Автор: "БАЗП"  Източник: "24 часа"

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 2581

Партньори