Начало

Новини

Кога последно си направихте изследване?


Дата: 2018-11-05 20:58


 Ноември е месец за информираност и превенция на злокачествените заболявания при мъже и подкрепа на болните от рак.

Международното движение Movember (на англ. November – ноември; move – движение) включва множество последователи всяка година. Фокус на тази инициатива е подкрепата на мъже с рак на простатата и профилактиката за злокачественото заболяване.

Ракът на простатата е едно от най-честите злокачествени заболявания при мъжете. Обикновено засяга мъже на възраст над 50 години, но последните тенденции показват спад във възрастта на диагностицираните. Важно е хората да знаят как да се преглеждат за заболяването и кои фактори определят развитието му.

Най-често прилаганият метод за установяване на тумор на простатата е изследване на маркера PSA. Маркерът за простатния рак е сравнително чувствителен биохимичен индикатор за злокачествен процес в жлезата, но не винаги е точен.

Въпреки широкото му разпространение сред пациентите и задължителната му направа при мъже в средна и напреднала възраст, той може да се променя поради нормални физиологични изменения в простатата с възрастта. Все пак при повишено количество на PSA се препоръчва физически преглед на пациента. Простатата се намира под пикочния мехур и се опипва чрез проникване през аналния отвор. От там може да се вземе биопсия, която да докаже или отрече наличието на тумор.

Ракът на простатата се предизвиква в много от случаите случайно, но определени фактори могат да повишат риска от възникване. Малко известен факт е, че ракът на простатата е свързан генетично с рака на гърдата и рака на яйчниците. Това се дължи на мутации в гена BRCA2, който определя повишен риск и от други ракови заболявания. За да се направи оценка на риска, един мъж трябва внимателно да обсъди фамилната си история с лекуващ специалист.


 

Автор: "БАЗП"  Източник: dir.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 2719

Партньори