Начало

Храни и добавки

В човешкото тяло има микропластмаса


Дата: 2018-10-24 15:09


 Това беше публикувано вчера във водещи немски вестници, като "SPIEGEL ONLINE" (http://www.spiegel.de/wissenschaft/natur/mikroplastik-in-menschlichen-stuhlproben-nachgewiesen-a-1234558.html) и "WELT" (https://www.welt.de/gesundheit/article182537162/Mikroplastik-Kunststoffpartikel-erstmals-im-menschlichen-Koerper-nachgewiesen.html?fbclid=IwAR0B9xfDtgxBlXhM7_xz33yFae69UkpiOizviN6xMcaDXk34-Rrbfc7OM2g ).

Цитира се изследване на учени от медицинския университет във Виена (MedUni Wien), Австрия.

Пет жени и трима мъже на възраст между 33 и 65 години от различни континенти, които не се познават, са били помолени да се хранят една седмица с опаковани в пластмаса хранителни продукти, да пият вода от PET-пластмасови шишета и да консумират морски дарове.

В тъканта на всичките осем човека са открити микропластмасови частици, с размери между 50 и 500 микрометъра. Стряскаща е и разновидността на микропластмасите. Открити са цели девет вида пластмаса, като най-изразени са полипропилен (PP) (повечето опаковки) и полиетилен-терефталат (PET) (почти всички пластмасови шишета).

Броят на изследваните хора е малък, но резултата е категоричен. Резултатите ще бъдат представени официално на конгрес във Виена идния вторник, а учените ще повторят експеримента в по-голям мащаб, с повече хора.

Рисковете за човешкото здраве са все още неясни.

Как попада микропластмасата в нашето тяло?

Има два основни начина. Поглъщаме я несъзнателно с храната или я приемаме доброволно с помощта на индустрията. Да точно така доброволно. В повечето видове козметика, а и в някои видове паста за зъби има микропластмаса. В съдържанието всеки от нас може да прочете, дали даден продукт съдържа микропластмаса!

Ето кои съставки в продуктите трябва да избягвате: Acrylate Copolymer (AC), Acylate Crosspolymer (ACS), Dimethiconol, Methicone, Polyamide (PA, Nylon), Polycrylate (PA), Polymethyl methacrylate (PMMA), Polyquaternium (PQ), Polyethylene (PE), Polyethylene glycol (PEG), Polyethylene terephtalate (PET), Polypropylene (PP), Polypropylene glycol (PPG), Polystyrene (PS), Silocane, Silsesquixane.

Автор: "БАЗП"  Източник: spiegel.de

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 5007

Партньори