Начало

Новини

Промените няма да имат негативно отражение за лечението на деца


Дата: 2018-10-23 15:16


 Няма да има негативно отражение за лечението на децата в чужбина, а просто ще се съчетаят най-добрите практики на касата и на Фонда, посочи зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева в предаването „Тази сутрин” по bTV по повод реформата в здравния сектор.

По думите на зам.-министъра в дейността на Фонда за лечение на деца, Комисията за лечение в чужбина и Агенцията по трансплантации е имало пропуски и е настъпил момента за промяна.

Според промените, Агенцията по трансплантации и медицинският одит се обединяват в Агенция за медицински надзор.

Закриват се Фондът за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина, а дейността им преминава към касата. „Досега децата и семействата им търсеха сами оферти, подаваха документи и в Касата и във Фонда. След реформата на едно място ще се подават документи, работата с родителите и децата ще се облекчи. Лечението, свързано с трансплантациите, ще се осъществява от Касата – отново от един източник на финансиране", отбеляза Жени Начева.

„Предвиден е трансфер от бюджета към Фонда за лечение на деца от 14 милиона лева и още 2 милиона за Комисията за лечение в чужбина. Касата ще продължи да финансира тези структури. Това ще помогне да се подобри административния капацитет без да се нарушат функциите и контрола, които двете структури са изпълнявали“, подчерта Начева.

Чистата администрация на Агенцията по трансплантациите ще премине към  новата институция – Агенция медицински надзор, каза тя. По думите й ще се въведат нови правила за пълна прозрачност за дейността на Здравната каса.

Автор: "БАЗП"  Източник: btv.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 2719

Партньори