Начало

Новини

Болница източи 13500 лв. за раждане


Дата: 2018-10-11 19:26


 Болници взимат пари за едно и също лечение на пациент от три места. Веднъж от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) по съответната клинична пътека, втори път от застрахователен фонд, ако болният има полица в него, и трети път искат пари за доплащане от близките.

Така, акушеро-гинекологична болница в София е взела 13 500 лв. за раждане! Парите са за дейности, които се плащат както от НЗОК, така и от частен здравно-застрахователен фонд. Отделно от това, от съпруга са поискали пари за консумативи. Това съобщи председателят на Асоциацията на дружествата за доброволно здравно застраховане д-р Мими Виткова.

Например анестезията, която е 650 лева и се поема от касата, е калкулирана и по линия на частния фонд, посочи тя едно от дублиращите се плащания. След няколкогодишни дела, фондът е осъдил въпросната АГ болница, която възстановява сумите заедно с лихвите.

При друг случай, онкологично болен млад мъж е опериран от рак на панкреаса. Той е здравноосигурен в НЗОК, но има и доброволно здравно застраховане в частен фонд. След три дни се налага той отново да бъде отворен. Лечебно заведение му взима 3000 лева за операцията, които впоследствие фондът трябва да му възстанови. На практика обаче, лечението на онкоболните осигурени, се поема от касата.

6500 лв. за лапароскопска пак на мъж, но с рак на простатата, калкулира друга болница, както на фонда, така и на НЗОК, като в дейността има припокриващи се плащания и от двата източника.

И трите случая са в частни болници, уточни д-р Мими Виткова. "Това е ежедневие. При всеки съмнителен случай питаме НЗОК на какво основание са взети тези пари, поясни тя и коментира, че тези хватки са възможни заради сериозни пропуски в нормативната уредба".

В резултат лечебни заведения и медицински центрове взимат огромни суми за нелечебни услуги, консумативи и дейности, които се поемат и от НЗОК.

Пациенти плащат по 330 лв. на ден в т.н. ВИП стаи. Луксът е, че болният е сам в помещението, има телевизор, интернет, самостоятелна тоалетна и баня. В цената обаче е калкулирана и тоалетната хартия като услуга "лукс". Така за престой от три дни, при който

операцията от апендицит например излиза 600 лв., болницата взима 990 лв. за екстрите.

Във фактура от друга болница пък за лечението на един пациент в услугата "лукс" били калкулирани освен тоалетната хартия и клечките за уши и еднократната шапка за баня, на обща стойност от 1800 лв. Доктор от медицински център пък опитал да вземе от осигурителен фонд и 10% за собствения си ДОД.

За поставянето на пирон или платно при херния на пациента могат да бъдат взети под формата на доплащане дори до 7000 - 10 000 лв., установи проверка.

 

Автор: "БАЗП"  Източник: monitor.bg

КоментариВидео: БАЗП права на пациента

Анкета

Прави ли ви лекуващия лекар антибиограма преди да ви изпише антибиотик?

Да
Не


Общо гласове: 2617

Партньори